ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα γίνει με την αναστολή σύμβασης για το μήνα Οκτώβριο

Πιο αναλυτικά, η κυβέρνηση με νομοθετική παρέμβαση είχε παρατείνει τις αναστολές σύμβασης έως και τον Οκτώβριο του 2020 και για τις εποχικής λειτουργίας επιχειρήσεις στον Τουρισμό – Επισιτισμό που είναι σε λειτουργία.

Ωστόσο αυτή τη στιγμή δικαίωμα στην αναστολή σύμβασης έχουν μόνο οι εργοδότες για όσες επιχειρήσεις είναι ακόμα ανοικτές.

caffeine adv2020b

Αυτό βέβαια σημαίνει πως εκατοντάδες επιχειρήσεις που έχουν κλείσει έως σήμερα έχουν απολύσει το προσωπικό τους και οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν έχουν πρόσβαση στην αποζημίωση ειδικού σκοπού (534€), με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένοι να καταφύγουν στο Ταμείο Ανεργίας και να χάσουν εισόδημα για έναν μήνα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

Μια ευνοϊκή διάταξη για τους εργαζομένους κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά, αφού ελάχιστοι θα έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν σ’ αυτή.

neratzoulis neo

Οπως μπορει να αντιληφθεί κανείς σε μια κατάσταση σύγχυσης βρίσκονται αυτές τις ημέρες πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι ξενοδοχείων που έχουν κλείσει ή των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει. Στους υπαλλήλους αυτούς έχουν επιδοθεί τα χαρτιά απόλυσης προκειμένου να καταθέσουν αίτημα υπαγωγής στο Ταμείο Ανεργίας του ΟΑΕΔ

Ωστόσο, είναι σε εξέλιξη μια προσπάθεια από  τα σωματεία του κλάδου προκειμένου και αυτοί οι εργαζόμενοι να ενταχθούν στο μηχανισμό της αναστολής και για τον Οκτώβριο προκειμένου να μην χάσουν έναν μήνα.

Η ΠΟΕΕΤ καλεί τους εργαζόμενους των εποχικών επιχειρήσεων να μην βιαστούν να κάνουν αίτηση για επιδότηση ανεργίας (έχουν περιθώριο 60 ημέρες) μέχρι να παρθεί οριστική απάντηση από το Υπουργείο Εργασίας.

Το πρόβλημα όμως είναι πως ο νόμος δίνει το δικαίωμα μόνο στον εργοδότη να θέτει το προσωπικό σε αναστολή. Δεδομένου λοιπόν πως οι εποχικές επιχειρήσεις έχουν ήδη κλείσει (η πλειοψηφία αυτών) και για τους εργαζόμενους είτε έχει λήξει η σύμβαση, είτε έχουν απολυθεί, αυτομάτως οι χιλιάδες εποχικά εργαζόμενοι δεν μπορούν να κάνουν χρήση των διατάξεων για την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Ενημέρωση για τις αναστολές – Από 10/10 έως 25/10 οι ημερομηνίες για την αναστολή Σεπτεμβρίου

Το Υπ εργασίας με ανακοίνωση στο ΕΡΓΑΝΗ αναφέρει:

1. ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ νέες προθεσμίες: απο σήμερα Τρίτη 6/10/20 εώς και Σάββατο 10/10/20 για εργαζομένους. Δηλ δυνατότητα υποβολής δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας ΜΟΝΟ για εργαζόμενους, για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση για τον μήνα ΑΥΓΟΥΣΤΟ.

2. ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – ΑΠΟΔΟΧΗ εργαζομένου: 10/10/20- 25/10/20 & ΜΟΝΟΜΕΡΗ δήλωση από 8/10/20-31/10/20

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Οι εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλλει δήλωση ΔΕΝ απαιτείται να προβούν σε νέα δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ)

Αρα ΜΟΝΟ οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης ΔΗΛΩΣΗΣ.

Back to top button