Οικονομία

Τι σημαίνει «κρατικοποίηση τραπεζών» και πως γίνεται

Τι σημαίνει κρατικοποίηση τραπεζών; Σημαίνει κεφάλαια, σταθερότητα στις καταθέσεις αλλά και χρηματιστηριακό σοκ και ερωτηματικά για τις διοικήσεις. Τι σημαίνει πραγματικά κρατικοποίηση; Στο παρελθόν η έννοια κρατικοποίηση είναι συνυφασμένη με όρους όπως υπεράριθμο προσωπικό, δυσλειτουργίες, συνδικαλισμός και γενικώς συνονθύλευμα πολλών αρνητικών παραμέτρων.

Στην τρέχουσα περίοδο οι κρατικοποιήσεις διασφαλίζουν σταθερότητα ειδικά για τους καταθέτες, προφανώς και δεν αποτελούν λύση της αγοράς αλλά παρέμβαση του κράτους μέσω των φορολογούμενων πολιτών οι οποίο συνεισφέρουν κεφάλαια για την διάσωση των τραπεζών.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Με ποια διαδικασία

Μια τράπεζα που προσφεύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υποβάλλει ένα 3ετές σχέδιο αναδιάρθρωσης δομικού χαρακτήρα.


Πρόκειται για μια θεραπεία σοκ όπου οι παρενέργειες θα είναι εμφανείς.
Το ερώτημα είναι τι παρενέργειες….

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Τα παραδείγματα της Ιρλανδίας και των ΗΠΑ όπου υπήρξαν κρατικοποιήσεις τραπεζών μας δίνουν μια καλή εικόνα για το πώς μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα.
Κομβικής σημασίας για το αν η κρατικοποίηση είναι άμεση ή έμμεση είναι η έκδοση προνομιούχων ή κοινών μετοχών.

Με κοινές μετοχές υπάρχει άμεση κρατικοποίηση ενώ με προνομιούχες έμμεση. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εκδώσει προνομιούχες μετοχές τις οποίες κατέχει το ελληνικό κράτος.

Για τις καταθέσεις

Οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν, απεναντίας με κρατικοποίηση διασφαλίζονται περισσότερο.

Για τα ομόλογα έκδοσης των τραπεζών

Αυτά ανεξαρτήτως αν είναι κοινά senior ή υβριδικά ή μειωμένης εξασφάλισης αποπληρώνονται…Μόνο στην περίπτωση χρεοκοπίας θα εγερθεί θέμα αποπληρωμής και χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.

Για τους μετόχους

Η προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα οδηγήσει στην χρηματιστηριακή κατάρρευση της τράπεζας που προσέφυγε και μαζί και των άλλων τραπεζών.
Χωρίς πολλές υπερβολές η Citigroup έφθασε στο 1,5 δολάριο και οι Ιρλανδικές τράπεζες απλά κατάρρευσαν.

Αυτό θα συμβεί και στις ελληνικές τράπεζες χρηματιστηριακά θα υποστούν πραγματικό κράχ.
Το καλό όμως αυτής της περίπτωσης είναι ότι μετά από μια τέτοια διαδικασία χρηματιστηριακής ισοπέδωσης προκύπτουν καλά ράλι. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε τόσο στις αμερικανικές όσο και στις ιρλανδικές τραπεζικές μετοχές….

Για τις διοικήσεις

Προσφυγή στο ταμείο σημαίνει ότι η Τρόικα θα διοικεί την τράπεζα ή τις τράπεζες που θα προσφύγουν.

Για τις διοικήσεις αποτελεί το χειρότερο σενάριο όταν πρόκειται για κοινές μετοχές. Στις προνομιούχες η κατάσταση είναι πολύ πιο ελεγχόμενη.

Για τους δανειολήπτες

Με ρεαλιστικούς όρους κρατικοποίηση για τους πελάτες δανειολήπτες σημαίνει ότι θα αυστηροποιούν τα κριτήρια χορήγησης δανείων αλλά και παρακολούθησης των υφιστάμενων.
Θα αυξηθούν και οι προβλέψεις των τραπεζών σημαντικά.

Για τα αποτελέσματα

Η προσφυγή θα αναδείξει αρχικά τα κρυφά προβλήματα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα εταιρικά αποτελέσματα θα καταπέσουν και οι ζημίες θα αγγίξουν ιστορικά ρεκόρ.

Οι μέτοχοι να ξεχάσουν για τα επόμενα 5-6 χρόνια τα μερίσματα.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button