ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στη ζωή μας με την χρήση του πλαστικού χρήματος

Τελευταία ενημέρωση:

Την υποχρέωση να «φορτώνουν» στην κάρτα τους ή να πληρώνουν με e-banking τουλάχιστον το 10% – 15% όσων βγάζουν κάθε χρόνο οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, αλλά και την «ευκαιρία» να σπεύσουν να δηλώσουν όσα εισοδήματα μπορεί η εφορία να θεωρήσει «κρυφά» και «μαύρα», για να πληρώσουν φόρο έως και 55% αντί για 90%-120% που θα τους ζητηθεί σε περίπτωση ελέγχου, φέρνει από το 2017 για τους φορολογούμενους το πολυνομοσχέδιο – «μαμούθ» των 176 σελίδων (πάνω από 500 σελίδες με τις συνοδευτικές εκθέσεις) το οποίο κατέθεσε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στη Βουλή η κυβέρνηση.

Με τις αλλαγές στη χρήση του πλαστικού χρήματος περιορίζεται από τα 1.500 στα 500 ευρώ το όριο πληρωμών με μετρητά.

Από την υποχρέωση να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής από την 1.1.2017 δεν εξαιρείται ουσιαστικά κανείς. Όποιος δεν δαπανά μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής το ελάχιστον προβλεπόμενο όριο, θα υφίσταται ποινή φόρου 22% για τις δαπάνες που δεν πραγματοποίησε με κάρτες κλπ. Εξαιρούνται μόνον οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών και οι στρατιωτικοί, εφόσον υπηρετούν στο εξωτερικό, όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας ή σε ψυχιατρικό κατάστημα και οι φυλακισμένοι. Και όσοι εξαιρούνται όμως από ηλεκτρονικές πληρωμές, πρέπει να προσκομίζουν αποδείξεις.

Το ποσό που κάθε φορολογούμενος πρέπει να δαπανά μέσω καρτών κλπ αυξάνεται «προοδευτικά». Δεν διευκρινίζεται όμως ευθέως αν θα ισχύει κλιμακωτά για κάθε τμήμα εισοδήματος ή από το πρώτο ευρώ.

Συγκεκριμένα η υποχρέωση ορίζεται ως εξής:

-Εισόδημα 1-10.000 ευρώ: Ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με ηλεκτρονική συναλλαγή και μέσα πληρωμής με κάρτα 10%. Άρα για εισόδημα 5.000 ευρώ πρέπει κατ’ελαχιστον να δαπανηθούν 500 ευρώ μέσω κάρτας, αλλιώς επιβάλλεται πέναλτι φόρου έως 22% ή 110 ευρώ.

-Εισόδημα 10.000,01-30.000 ευρώ: Ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με ηλεκτρονική συναλλαγή και μέσα πληρωμής με κάρτα (Προοδευτική εφαρμογή) 15%. Αυτό σημαίνει υποχρέωση δαπάνης 15% από το πρώτο ευρώ και άρα απαιτούνται 1.500-4.500 ευρώ με κάρτες. Η παράλειψη θα τιμωρείται με ποινή φόρου έως 3520 ευρώ (22%).

-Εισόδημα 30.000,01 και άνω: Ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με ηλεκτρονική συναλλαγή και μέσα πληρωμής με κάρτα (Προοδευτική εφαρμογή) 20% και μέχρι 30.000 ευρώ.Το όριο αυξάνεται «προοδευτικά» από το πρώτο ευρώ και «οριζόντια», οπότε θα απαιτούνται ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών ύψους 6.000 ευρώ –και έως 30.000 ευρώ κατ’ ανώτατον όριο για εισόδημα 150.000 ευρώ το χρόνο.

Επιπλέον προβλέπεται:

-Οι ιατρικές δαπάνες συνυπολογίζονται για τον προσδιορισμό του ποσού μείωσης φόρου, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής.

-Θέσπιση Προγράμματος Δημοσίων Κληρώσεων ( Λοταρία ) που θα βασίζεται στις συναλλαγές που έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα. Το συνολικό διανεμόμενο ποσό που θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό δεν θα ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ.

-Οι εξαιρούμενες δαπάνες και τυχόν άλλες κατηγορίες φορολογουμένων που θα εξαιρούνται από την υποχρέωση πραγματοποίησης των δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής θα καθορίζονται με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών.

-Παροχή επιπλέον κινήτρων, με σκοπό την προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών (π.χ. λοταρίες με ακίνητα του Δημοσίου σε περίπτωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικές πληρωμές άνω ενός συγκεκριμένου ορίου, επιστροφή χρηματικού ποσού σε συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής κ.λπ.).

-Όσοι δέχονται κάρτες θα αναρτούν πινακίδες στο ταμείο και στην είσοδο, διαφορετικά θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

-Τα φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 500 ευρώ και άνω που εκδίδονται για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες θα εξοφλούνται αποκλειστικά με πλαστικό χρήμα ή άλλο μέσο ηλεκτρονικής πληρωμής.

-Παρατείνεται και για το φορολογικό έτος 2016 η φορολόγηση που ισχύει για τους μισθωτούς, δηλαδή με την εφαρμογή της διάταξης για την μείωση του φόρου, για φορολογούμενου με ετήσιο εισόδημα έως 6.000 ευρώ ή τεκμαρτό 9.500 ευρώ.

-Δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση δαπάνες μισθοδοσίας που δεν γίνονται μέσω τραπέζης.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close