ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνταξιούχοι: Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των αναδρομικών

Η απόφαση του Εφετείου Αθηνών αφορά 1.5 εκατομμύριο συνταξιούχουςΑπόφαση – σταθμός του Εφετείου Αθηνών με την απόφαση, που ουσιαστικά ανοίγει ,τον δρόμο για να επιστραφούν αναδρομικά ,σε περίπου 1.5 εκατομμύριο συνταξιούχους που διεκδικούν επιστροφές χρημάτων.Πρόκειται για την απόφαση με αριθμό 647/2019, που σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο », εκδόθηκε από το διοικητικό εφετείο της Αθήνας στις 20 Φεβρουαρίου και αφορά τους νόμους 4051 και 4093 που έφεραν τις «αιματηρές» μειώσεις.

Είναι η πρώτη απόφαση, που εκδίδεται, ύστερα από τις χιλιάδες αγωγές ,που υπέβαλλαν συνταξιούχοι.Με την απόφαση αυτή, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, δικαιώνεται οριστικά και αμετάκλητα -και σε δεύτερο βαθμό- συνταξιούχος του ταμείου νομικών με αναδρομικά δυο ετών (Ιούλιος 2015 – Ιούνιος 2017). Ο εν λόγω συνταξιούχος θα λάβει 3.070 ευρώ συν τόκους και επιπλέον 500 ευρώ ως ηθική αποζημίωση.

Το δικαστήριο «καταπέλτης»

Ο ΕΦΚΑ άσκησε έφεση τον Οκτώβριο του 2018 η οποία εκδικάστηκε στις 10 Ιανουαρίου 2019 στο 9ο Μονομελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών

Το Εφετείο ωστόσο ήταν καταπέλτης κατά του ΕΦΚΑ καθώς, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», απορρίφθηκαν όλες οι αιτιάσεις του και κρίθηκε οριστικά ότι η εν λόγω μειώσεις είναι παράνομες εφόσον κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις αποφάσεις 2287-2290 του Ιουνίου του 2015 και από τότε θα έπρεπε να σταματήσουν να επιβάλλονται.

Η απόφαση χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικής σημασίας, καθώς είναι η πρώτη που δικαιώνει συνταξιούχο με τελεσίδικα αναδρομικά και χωρίς άλλο περιθώριο ελιγμών από τον ΕΦΚΑ.

Η απόφαση «ανοίγει» τον δρόμο για διεκδικήσεις όσων συνταξιούχων σκοπεύουν να προβούν σε αγωγές, καθώς ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία της απόφασης είναι πως αναγνωρίζεται πλήρως ότι τα αναδρομικά υπερβαίνουν το διάστημα εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου, που αποτελούσε «γκρίζα ζώνη» έως τώρα.CNA Newsroom

Το να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευτούν είναι δημοσιογραφία. Όλα τα άλλα είναι απλά δημόσιες σχέσεις.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close