ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον 1 χρόνο παίζεται η παράταση για τα κόκκινα δάνεια

Από τα τρία χρόνια στο 1 έτος φαίνεται πως μετατοπίζεται τις τελευταίες ώρες το διακύβευμα της διαπραγμάτευσης για την περίοδο προστασίας των κόκκινων δανείων από την πώληση σε funds. Αυτό εκτιμούν τραπεζικές πηγές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για τα κόκκινα δάνεια. Αλλες πηγες ελεγαν οτι στον σημερινο γυρο διαπραγματευσεων διαρκειας τεσσαρων ωρων, κατατεθηκε νεα συμβιβαστικη προταση μικροτερης μεταβατικης περιοδου απο την κυβερνηση, σημειώνοντας πως οι δανειστές επιμένουν στην πλήρη απελευθέρωση όλων των δανείων εδώ και τωρα.

Οι αποστάσεις παραμένουν μεγάλες μεταξύ των δύο πλευρών,με την πωληση των ενημερων δανειων να ειναι επισης μια απο αυτες.

Εξαιρεση θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει μόνο στα κόκκινα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας των ευαλωτων νοικοκυριων για τα οποία οι δανειστές έχουν εξαρχής συμφωνήσει να πουληθουν τελευταια σε funds. Η απαγόρευση πώλησης θα είναι και σε αυτή την περίπτωση πιθανόν για ένα έτος και θα είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τις προϋποθέσεις του νόμου Κατσέλη (εισοδηματικά κριτηρια,αντικειμενική αξία κλπ) για τα ευάλωτα νοικοκυρια.

Υπό το πρισμα αυτό εάν οι δανειστες πρόκειται να συναινεσουν μερικώς στο αίτημα της ελληνικης κυβερνησης για σταδιακή απελευθέρωση της πωλησης και αλλων δανειων π.χ επαγγελματικων -καταναλωτικων -αυτη θα φορά περίοδο μονον ενός έτους και όχι μεγαλύτερη και θα τεθουν κριτηρια. Στο διάστημα αυτό η άρση της προστασίας από την πώληση θα γίνεται σταδιακά για παράδειγμα εντός δυο,τριων μηνών, έως ότου φτάσουμε σε πληρως απελευθερωμένη αγορά πώλησης δανειων.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόταση της κυβέρνησης προέβλεπε εξαίρεση για τρια χρονια από την πώληση σε μη τραπεζικά ιδρύματα όλων των «κόκκινων» δανείων που συνδέονται με υποθήκη πρώτης κατοικίας, των καταναλωτικών δανείων για ύψος δανείου έως 20.000 ευρώ, των δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες για ύψος δανείου έως 250.000 ευρώ και των δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρησεις για ύψος δανείου έως 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η νέα πρόταση θα προβλέπει προστασία από την πώληση για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψος έως 100.000 ευρώ, για ελεύθερος επαγγελματίες εως 75.000 ευρω και για καταναλωτικα εως ως 5.000 ευρώ.

Στον γύρο διαπραγμάτευσης του Σαββατου για τα κόκκινα δάνεια και θεματα τραπεζων είναι η πρώτη φορά που στο ίδιο τραπέζι με τους εκπροσώπους των δανειστών καθησαν εκτός από τους υπουργούς Οικονομικών Ε.Τσακαλωτο και Οικονομίας Γ.Σταθακη και ο Διοικητής τη Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρναρας με τον επικεφαλής του ΤΧΣ Άρη Ξενοφο και το μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής Ηλία Πλασκοβίτη.

Στη διάρκεια της συζητησης αναλυθηκε επισης το σχεδιο της κυβερνησης για την ενισχυση της λειτουργιας των Ειρηνοδικειων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά για την επιτάχυνση της εκδίκασης υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close