Macrame-Voulisma
Karnagians Toyland - Jumbo Ποτηράκι

BOX Cafe
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Κομισιόν ο μηχανισμός για την παρέμβαση στη χονδρική αγορά ρεύματος

GMG

SKALA

LE DELICE Γραφανάκη Καίτη Kosa

Ρεαλιστική θεωρούν οι επιτελείς του ΥΠΕΝ την εφαρμογή του νέου μηχανισμού λειτουργίας στη χονδρική αγορά ρεύματος από την 1η Ιουλίου, έτσι ώστε να καταγραφούν τα αποτελέσματα της παρέμβασης στους λογαριασμούς Αυγούστου των καταναλωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εστάλη ήδη προς οριστική έγκριση στις Βρυξέλλες, στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν, το σχέδιο νομοθετικής παρέμβασης με την οποία θα αφαιρούνται από τους ηλεκτροπαραγωγούς τα υπερέσοδα που έχουν στη δεδομένη συγκυρία, ώστε να αποζημιώνονται με βάση ένα εύλογο πλαφόν που θα τεθεί για κάθε τεχνολογία παραγωγής.

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Πέρα από την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης, αφότου επέλθει συμφωνία με τις Βρυξέλλες, θα πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση για την προσωρινή αλλαγή του Κανονισμού λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς. Επίσης, θα πρέπει να δρομολογηθεί νομοθετικά και η παροδική αναστολή των ρητρών αναπροσαρμογής, μέσω τροποποίησης του Κώδικα Προμήθειας για την οποία θα γνωμοδοτήσει η ΡΑΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στον «πυρήνα» του ελληνικού σχεδίου βρίσκεται η αποσύνδεση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από το κόστος του φυσικού αερίου, το οποίο ευθύνεται κυρίως για την ενεργειακή κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο, θα αφαιρούνται από τους ηλεκτροπαραγωγούς τα υπερέσοδα που έχουν στη δεδομένη συγκυρία, ώστε να αποζημιώνονται με βάση ένα εύλογο πλαφόν (μεταβλητό κόστος συν εύλογο κέρδος) που θα τεθεί για κάθε τεχνολογία. Τα ποσά αυτά θα καταλήγουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ώστε αυτό να παρέχει ακόμη μεγαλύτερες επιδοτήσεις και, με αυτό τον τρόπο, οι τιμές λιανικής να διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Με την προσθήκη των υπερεσόδων, το Ταμείο αναμένεται να αποκτήσει μία «δύναμη πυρός» 3,2 δισ. ευρώ για το επόμενο εξάμηνο, ώστε μέσω των επιδοτήσεων να αναχαιτίσει οριζόντια (για όλες τις παροχές) σημαντικό ποσοστό των αυξήσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στόχος είναι η απορρόφηση από τους λογαριασμούς ρεύματος του 85% των ανατιμήσεων.

Για τον εγχώριο κλάδο ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο, η παρέμβαση δημιουργεί εντελώς νέα δεδομένα, με βάση τα οποία θα πρέπει οι εταιρείες να επανακαθορίσουν τη στρατηγική τους. Έτσι, με την αφαίρεση των υπερεσόδων από την ηλεκτροπαραγωγή, για τους καθετοποιημένους ομίλους χάνεται μία σημαντική μερίδα πόρων που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν για κεφάλαια κίνησης, αλλά και για την παροχή εκπτώσεων στους πελάτες τους (είτε άμεσων είτε μέσω των σταθερών τιμολογίων). Επομένως, θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσουν την εμπορική πολιτική τους, σε έκταση η οποία θα εξαρτηθεί από το ύψος στο οποίο θα τεθεί το πλαφόν για κάθε τεχνολογία.

Zuper Service

Ρήτρα αναπροσαρμογής

Στην περίπτωση των μη καθετοποιημένων εταιρειών, ο προβληματισμός έγκειται στο γεγονός ότι η αύξηση των επιδοτήσεων θα τις υποχρεώσει να επιστρατεύουν ακόμη μεγαλύτερα κεφάλαια κίνησης, ώστε να καλύπτουν τα ποσά των επιδοτήσεων, πριν αυτά τους αποδοθούν από την πολιτεία. Έτσι, στην περίπτωση που δεν τους επιστρέφονται αυτά τα ποσά από την πολιτεία πολύ πιο σύντομα από τώρα (ακόμη και μόλις μία εβδομάδα αργότερα), τότε η ήδη περιορισμένη ρευστότητά τους θα δεχθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση υπάρχουν «ευήκοα ώτα» στο αίτημα των προμηθευτών να δίνει το δημόσιο κάποιου είδους εγγυήσεις ώστε να μπορούν οι εταιρείες να αντλούν τραπεζικό δανεισμό για τα κεφάλαια κίνησης που απαιτούνται.

Για όλους τους πάροχους, ωστόσο, ο μεγαλύτερος προβληματισμός αφορά το ενδεχόμενο να αποφασισθεί η νομική «απόσυρση» των ρητρών αναπροσαρμογής, και όχι απλώς να «παγώσουν» λόγω των ακόμη υψηλότερων επιδοτήσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πράγματι το ΥΠΕΝ θα ζητήσει γνωμοδότηση της ΡΑΕ προκειμένου να τροποποιήσει τον Κώδικα Προμήθειας ώστε να αφαιρεθεί από τους λογαριασμούς ρεύματος, για διάστημα ενός χρόνου, η διακριτή χρέωση ρήτρας αναπροσαρμογής.

Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι όλα τα τιμολόγια θα γίνουν σταθερά. Αντίθετα οι προμηθευτές θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν την τιμή της κιλοβατώρας, με βάση προφανώς το κόστος αγοράς του ρεύματος στη χονδρική, εφόσον ενημερώσουν έγκαιρα τον πελάτη τους. Εάν βέβαια δεν υπάρξει κάποια νέα εκτόξευση των διεθνών τιμών αερίου (και δεν υπάρξει αντίστοιχα πρόσθετη κυβερνητική παρέμβαση) είναι εύλογο να υποθέσει κανείς ότι η χονδρεμπορική ρεύματος θα έχει σχετική σταθερότητα, οπότε πιθανόν δεν θα χρειάζεται οι πάροχοι να αλλάζουν την ανά κιλοβατώρα χρέωση.

Σε κάθε περίπτωση οι εταιρείες εκτιμούν πως μία υπουργική απόφαση για την απάλειψη του συγκεκριμένου πεδίου από τους λογαριασμούς, θα είχε σωρεία παρενεργειών για τον κλάδο.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button