ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Σε ώριμα έργα, όπως ο ΒΟΑΚ, μέρος των 5,1 δις από ANFAs /SNPs

Σε πολιτικές προτεραιότητες και έργα ώριμα να ενταχθούν όπως η κατασκευή του Βόρειου Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) θα κατευθυνθούν τα κέρδη από την ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες συνολικού ύψους 5,1 δισ. έως το Μάιο του 2022 σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

“Για πρώτη φορά το Eurogroup μας επιτρέπει να κατευθυνθούν σε αναπτυξιακές δράσεις τα χρήματα αυτά” τόνισε ο κ. Σταϊκούρας στον βουλευτή Μανούσο Βουλουδάκη, χαρακτηρίζοντας “εύστοχη και σημαντική” την επίκαιρη ερώτηση.

caffeine adv 2021

Ο υπουργός Οικονομικών αφού επισήμανε  ειδικά για τον ΒΟΑΚ ότι το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν “ατελές και πρόχειρο”, αναφέρθηκε αναλυτικά στην απόφαση του Eurogroup για την αξιοποίηση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και την σημαντική αλλαγή στάσης του για το θέμα που δείχνει την εμπιστοσύνη στην σημερινή κυβέρνηση.

“Στο πρόσφατο Eurogroup ετέθη και αποφασίστηκε χωρίς όρους και προαπαιτούμενα η αποδέσμευση της δεύτερης δόσης ύψους 767 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των κερδών από την διακράτηση των ελληνικών ομολόγων ανέρχεται σε 5,1 δισ. ευρώ”, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

neratzoulis neo

“Αυτό το ποσό είχε συμφωνηθεί να δίνεται σε ισόποσες δόσεις ανά έξι μήνες από τον Δεκέμβριο του 2018 έως το πέρας της ενισχυμένης εποπτείας τον Μάιο του 2022 δηλαδή σε οχτώ δόσεις. Η μία που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ πήγε κατευθείαν για πληρωμή δόσης. Τώρα αποφασίστηκε για πρώτη φορά να αξιοποιηθεί η δυνατότητα αυτή για επενδυτικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς”.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών η κυβέρνηση αποφάσισε την έναρξη της τεχνικής επεξεργασίας σχεδίων και πολιτικών σε αυτή την κατεύθυνση. “Σχεδιάζουμε υπεύθυνα και μεθοδικά πολιτικές προτεραιότητες, ενώ ώριμα προς ένταξη έργα όπως είναι ο Βόρειος Άξονας της Κρήτης είναι ‘ένα από αυτά”.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button