ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταδιακά θα γίνει η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώΜε προσεκτικά βήματα, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την απασχόληση και τις επιχειρήσεις και υπό τον φόβο δημιουργίας «σοκ» στην εγχώρια οικονομία και την αγορά απασχόλησης, κινείται το υπουργείο Εργασίας στο θέμα της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Μάλιστα, ενώ προεκλογικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έθεταν ως πρωταρχική προτεραιότητα την ψήφιση νόμου με τον οποίο θα επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα προ 2012 επίπεδα, μετά τις εκλογές, ο νέος υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης προτάσσει την επαναφορά του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των προστατευτικών διατάξεων για τις ομαδικές απολύσεις, αφήνοντας σε δεύτερο στάδιο το θέμα του κατώτατου μισθού.

Στο πρώτο νομοσχέδιο θα υπάρχουν επίσης διατάξεις για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, τη μετενέργεια αυτών αλλά και τη διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει την εξέταση του θέματος του κατώτατου μισθού, ύστερα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, σε συνδυασμό με παρεμβάσεις άλλων υπουργείων και αφού πρώτα γίνει ιεράρχηση των προτεραιοτήτων. Στόχος είναι η παράλληλη προώθηση φορολογικών και άλλων μέτρων, που θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα και θα δώσουν κίνητρα για προσλήψεις. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η προώθηση νέας ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Ταμεία και εφορίες.

Ο ίδιος προβληματισμός κυριαρχεί και στους κόλπους των επιχειρήσεων, κυρίως δε των μικρομεσαίων, οι οποίοι εκτιμούν ότι δεν θα αντέξουν την αύξηση του μηνιαίου κόστους εργασίας κατά περίπου 25,2%. Μάλιστα οι εργοδοτικοί φορείς ζητούν πριν απ’ οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση, να υπάρξει διαβούλευση με την κυβέρνηση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close