ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταδιακά θα γίνει η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

Με προσεκτικά βήματα, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την απασχόληση και τις επιχειρήσεις και υπό τον φόβο δημιουργίας «σοκ» στην εγχώρια οικονομία και την αγορά απασχόλησης, κινείται το υπουργείο Εργασίας στο θέμα της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Μάλιστα, ενώ προεκλογικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έθεταν ως πρωταρχική προτεραιότητα την ψήφιση νόμου με τον οποίο θα επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα προ 2012 επίπεδα, μετά τις εκλογές, ο νέος υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης προτάσσει την επαναφορά του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των προστατευτικών διατάξεων για τις ομαδικές απολύσεις, αφήνοντας σε δεύτερο στάδιο το θέμα του κατώτατου μισθού.

Στο πρώτο νομοσχέδιο θα υπάρχουν επίσης διατάξεις για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, τη μετενέργεια αυτών αλλά και τη διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

caffeine adv2020b

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει την εξέταση του θέματος του κατώτατου μισθού, ύστερα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, σε συνδυασμό με παρεμβάσεις άλλων υπουργείων και αφού πρώτα γίνει ιεράρχηση των προτεραιοτήτων. Στόχος είναι η παράλληλη προώθηση φορολογικών και άλλων μέτρων, που θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα και θα δώσουν κίνητρα για προσλήψεις. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η προώθηση νέας ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Ταμεία και εφορίες.

Ο ίδιος προβληματισμός κυριαρχεί και στους κόλπους των επιχειρήσεων, κυρίως δε των μικρομεσαίων, οι οποίοι εκτιμούν ότι δεν θα αντέξουν την αύξηση του μηνιαίου κόστους εργασίας κατά περίπου 25,2%. Μάλιστα οι εργοδοτικοί φορείς ζητούν πριν απ’ οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση, να υπάρξει διαβούλευση με την κυβέρνηση.

neratzoulis neo

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button