ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη το κόστος του ρεύματος στη χονδρεμπορική, έρχονται και αυξήσεις στη λιανική

Οι ιδιώτες πάροχοι έχουν ήδη ενεργοποιήσει τις ρήτρες που έχουν τα συμβόλαιά τους, για αύξηση των χρεώσεων όταν ακριβαίνει η χονδρεμπορική. Το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει η ΔΕΗ για το κόστος των ρύπων Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2).

Σε ανατιμητικό κλοιό βρίσκεται η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο διάστημα ως αποτέλεσμα της ανοδικής τροχιάς των δικαιωμάτων εκπομπής CO2, που ξεπέρασαν τα 50 ευρώ ο τόνος.

Εκτός από τα δικαιώματα CO2, η αγορά έχει ξεφύγει και για έναν ακόμη λόγο: οι τιμές του φυσικού αερίου κινούνται ανοδικά καθώς υπάρχει προσδοκία για μεγαλύτερη χρησιμοποίηση των μονάδων φυσικού αερίου. Τις τελευταίες ημέρες η τιμή από τα 16 ευρώ/MWh έχει αυξηθεί στα 23 ευρώ/MWh.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Η αύξηση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά έχει άμεσο αντίκτυπο και στη λιανική, με πρώτο «θύμα» τις συμβάσεις της ενεργοβόρου βιομηχανίας τόσο στη μέση όσο και στην υψηλή τάση. Σταθερά ανοδικές παραμένουν όμως οι εκτιμήσεις και για τις τιμές στις οικιακές και επαγγελματικές καταναλώσεις, δηλαδή στη λεγόμενη Χαμηλή Τάση, όπου κατατάσσονται εκατομμύρια νοικοκυριά και καταστήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ληφθεί απόφαση από τη ΔΕΗ για να «ξεπαγώσει» μετά από μήνες τη ρήτρα CO2. Οι επιπτώσεις της απόφασης αυτής, αναμένεται να ενσωματωθούν στα τιμολόγια που θα παραλάβουν οι καταναλωτές για το μήνα Μάιο και θα είναι της τάξης των 2-3 ευρώ ανά λογαριασμό.

Αιτία, το συνεχόμενο ράλι στις τιμές CO2, που «αναγκάζει» την ΔΕΗ να εγκαταλείψει την θέση στην οποία είχε δεσμευτεί από τον περασμένο Φεβρουάριο. Να κρατά δηλαδή ανενεργή τη σχετική ρήτρα που είναι ενσωματωμένη στα τιμολόγιά της στην χαμηλή τάση.

karnagioadv 2021 neratzoulis neo bakaliko lagos

Το τι θα σημάνει η ενεργοποίηση της ρήτρας στα μερίδια της ΔΕΗ μένει να φανεί. Τον Απρίλιο αυτά υποχώρησαν ελαφρώς στο 64,53% παραμένουν ωστόσο σε υψηλά επίπεδα, με την επιχείρηση να έχει προσελκύσει τους τελευταίους μήνες σημαντική μερίδα πελατών από ιδιώτες προμηθευτές, κίνηση που αποδίδεται και στην ενεργοποίηση εκ μέρους τους των ρητρών που σχετίζονται με τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς.

Πρακτικά, οι ιδιώτες πάροχοι, όταν η χονδρεμπορική τιμή ξεπερνάει κάποια όρια, αυξάνουν τις τιμές της Κιλοβατώρας, ανεξάρτητα από το ποιά είναι τα «ονομαστικά» τιμολόγια που έχουν συμβολαιοποιήσει.

Αυτό το έχουν ήδη εφαρμόσει, με αποτέλεσμα να έχουν πολλαπλασιαστεί οι διαμαρτυρίες των καταναλωτών, οι οποίοι δεν δίνουν σημασία, όταν υπογράφουν, στα «ψιλά γράμματα», όπου περιλαμβάνονται οι ρήτρες προσαύξησης.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button