Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 350 ευρώ το επίδομα θέρμανσης – Έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ

GMG

SKALA

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

Κατά την εξειδίκευση των μέτρων που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αν. υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης εξήγησαν αναλυτικά τι πρόκειται να ισχύει φέτος για το επίδομα θέρμανσης, ανακοινώνοντας, μεταξύ άλλων, πως φέτος θα «τρέξει» οριζόντια επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης με 25 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο.

Ποιοι οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης

«Το επίδομα θέρμανσης αυξάνεται, καλύπτοντας πλέον 1,3 εκατ. συμπατριώτες μας, με την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων» τόνισε αρχικά ο κ. Σταϊκούρας και προσέθεσε:

GRUPPO ΧΡΥΣΟΣ

IN AND OUT

DROP Cafe Palermo TECH HUB

«Τα εισοδηματικά αυξάνουν από 14.000 ευρώ στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και από τα 20.000 στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι επιπλέον «αυξάνεται το επίδομα από 300 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες, σε 350 ευρώ (σ.σ. πάλι πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες). Επίσης, όσοι δικαιούχοι καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο, ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, δικαιούνται διπλάσιου επιδόματος»

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Σκυλακάκης: 300 εκατ. ο προϋπολογισμός για το αυξημένο επίδομα θέρμανσης

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, το κόστος του επιδόματος θέρμανσης φέτος θα ανέλθει στα 300 εκατ. ευρώ, από 84 εκατ. το 2020 και 174 εκατ. το 2021.

«Είναι αρκετά μεγαλύτερο από πέρυσι το επίδομα θέρμανσης. Υπολογίζουμε κατά 300 εκατ., αλλά δεν γνωρίζουμε τη δυναμική ακόμα. Δίνουμε κίνητρα για να μεταβούμε μακριά από το φυσικό αέριο, το οποίο έχει πάρα πολύ ακριβή τιμή αυτή τη στιγμή» σημείωσε ο Θόδωρος Σκυλακάκης

Zuper Service

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, «η μετάβαση μακριά από το φυσικό αέριο είναι προσωρινή, αφορά το φετινό επίδομα, δεν είναι κάτι μόνιμο και αφορά τη συγκεκριμένη συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία. Για τους νέους δικαιούχους, δηλαδή αυτούς που κατά κύριο λόγο θερμαίνονταν με ηλεκτρισμό και θα μεταβούν στο φυσικό αέριο δίνουμε μια επιδότηση διπλάσια, αυξημένη κατά 100%. Δηλαδή γι’ αυτούς το επίδομα αντί για 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες θα είναι 700 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες».

Έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ 

Η εφάπαξ επιδότηση αφορά συνολικά 2,3 εκατομμύρια πολίτες με συνολικό κόστος 496 εκατ. ευρώ. Δικαιούχοι είναι:

– 1 εκατ. συνταξιούχοι με μηνιαίο εισόδημα 800 ευρώ
– 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες ΟΠΕΚΑ
– 172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑΜΕΑ
– 225.000 δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα δούν διπλή δόση

– 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ θα δουν 1,5 δόση

– Αυξάνονται κατά 200.000 οι δικαιούχοι του προγράμματος Ανακυκλώνω Συσκευή με κόστος 140 εκατ. ευρώ

Επίδομα θέρμανσης

Για το επίδομα θέρμανσης το οποίο θα καλύψει περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια πολίτες αυξάνονται τα εισοδηματικα κρίτηρια και ορίζονται ως εξής:

-16.000 ευρώ για άγαμο
– 24.000 ευρώ για έγγαμο προσαυξημένο 3.000 για κάθε τέκνο
– το επίδομα αυξάνεται από 300 ευρώ σε 350 ευρώ
– όσοι καταναλώσουν φέτος πετρέλαιο θα δουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης

Παράλληλα ανακοινώθηκε η μείωση του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης για 1,3 εκατ. νοικοκυριά με μείωση της τάξης του 0,25 ευρω/λίτρο και συνολικό κόστος κόστος 250 εκατ. ευρώ

– Επέκταση μειωμένου ΦΠΑ μέχρι τον Ιούνιο του 2023 στον καφέ, τα γυμναστήρια σχολές χορού, τουρισμό, κινηματογράφο με κόστος 246 εκατ. ευρώ

Μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας

– Νέα τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού με εφαρμογή από τον Μάιο. Αναμένεται να επηρεαστεί το μισθολόγιο 1 εκατομμυρίου εργαζομένων

– Μονιμοποίση μείωσης κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα 2,3 εκατ. εργαζομένων με κόστος 81 εκατ. ευρώ

– Μόνιμη κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδωτικό τομέα που επηρεάζει 2,3 εκατ. εργαζομένων με κόστος 765 εκατ. ευρώ

– Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ετησίως . πρόκειται για μόνιμο μέτρο που αφορά 900.000 επιτηδευματίες και επιχειρήσεις με την απώλεια εσόδων στον τακτικό προϋπολογισμό να αντισταθμίζεται από τα αυξημένα έσοδα ασφαλιστικών εισφορών.

– Ως το τέλος του 2023 όσες επιχειρήσεις έχουν ποσοστό συμβάσεων μερικής απασχόλησης άνω του 50%, για συμβάσεις που έχουν συναφθεί πριν από την 10η Σεπτεμβρίου και θα γίνουν πλήρους απασχόλησης απαλλάσσονται για ένα έτος από το 40% των εισφορών.

– Επέκταση επιδόματος μητρότητας για 32.000 γυναίκες σε 9 μήνες με κόστος 63 εκατ. ευρώ

Μέτρα 1,2 δισ. ευρώ για συνταξιούχους 

Για τους συνταξιούχους, πέραν της εφάπαξ ενίσχυσης των 250 εκατ. ευρώ σε 1 εκατ. δικαιούχους, ανακοικνώθηκαν:

– Μόνιμη κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης

– Αύξηση κύριων συντάξεων το 2023. Αφορά 1,5 εκατ. συνταξιούχους με μηδενική ή χαμηλή προσωπική διαφορά που θα είναι της τάξης του 6% για το 2023.

Παράλληλα εεκτείνεται το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους ώστε να καλύψουμε 200.000 νέους δικαιούχους και ένα πρόγραμμα διαφήμισης του ΕΟΤ με κόστος 50 εκατ. ευρώ

Μέτρα για δημοσίους υπαλλήλους

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι προχωρά η άμεση διευθέτηση πάγιων μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων όπως η μισθολογική εξέλιξη εθελοντών μακράς διάρκειας, η επέκταση της μάχιμης 5ετίας ένστολων και άλλα.

Αναμορφώνεται, επίσης, το ειδικό μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ από 1η Ιανουαρίου 2023 με αύξηση βασικού μισθού, αύξηση επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης. Η μεσοσταθμική αύξηση εκτιμάται στο 10% και το κόστος ανέρχεται στα 53 εκατ. ευρώ.

Αναμορφώνεται το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων με έμφαση στους χαμηλόμισθους και όσους έχουν θέση ευθύνης από 1η Ιανουαρίου 2024. Το μέτρο καλύπτει περίπου 600.000 πολίτες και το κόστος ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Μέτρα για αγρότες

– Προχωρά η επιδότηση 250.000 αγροτών για το αυξημένο κόστος λιπασμάτων με κόστος στα 60 εκατ. ευρώ

– Θα υπάρξει επιδότηση 50.000 κτηνοτρόφων για τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές με κόστος στα 89 εκατ. ευρώ.

Σκυλακάκης

Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε ότι ο στόχος για πρωτογενές έλλειμα 2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022 παραμένει όπως παραμένει και η προβλεψη για αποκλιμάκωση χρέους γενικής κυβέρνησης φτάνοντας στα επίπεδα κάτω του 2019 που ήταν στο 180,7% του ΑΕΠ

Όπως εξήγησε η μετάβαση μακριά από το φυσικό αέριο είναι προσωρινή και αφορά το φετινό επίδομα. Το βασικότερο κίνητρο για την μετάβαση αυτή είναι το γεγονός ότι για τους νέους δικαιούχους, αυτούς, δηλαδή, που θερμαίνονταν σε ηλεκτρισμό και θα μεταβούν στο φυσικό αέριο δίνουμε επιδότηση αυξημένη 100% και θα είναι στα 700 ευρώ.

Για το ειδικό μισθολόγιο των γιατρών εξήγησε ότι ένα 5% αφορά αύξηση του βασικού μισθού, μια αύξηση του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης κατά 120 ευρώ και μια αύξηση της θέσης του επιδόματος ευθύνης κατά 30%. Το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης δεν θα συγχωνευθεί με την προσωπική διαφορά. Η μεσοσταθμική αύξηση είναι 10%.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button