ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκάνδαλο με φορολογικά παραθυράκια από την Google

Περίπου 3 δισ. ευρώ (3,7 δισ. δολ.) σε φόρους γλίτωσε η Alphabet, θυγατρική της Google, το 2016, μεταφέροντας 15,9 δισ. ευρώ (19,2 δισ. δολ.) σε μια εταιρεία-κέλυφος στις Βερμούδες.

Είναι κοινό μυστικό ότι η Google χρησιμοποιεί δύο ευρέως διαδεδομένες δομές γνωστές ως «Double Irish» (Διπλός Ιρλανδός) και «Dutch Sandwich» (Ολλανδικό Σάντουιτς) για να αποφύγει την καταβολή φόρων.

Οι δομές αυτές περιλαμβάνουν την μεταφορά των εσόδων από μια ιρλανδική θυγατρική σε μια ολλανδική εταιρεία χωρίς εργαζόμενους και στη συνέχεια σε μια εταιρεία-κέλυφος στις Βερμούδες, η οποία ανήκει σε άλλη ιρλανδική εταιρεία.

Μάλιστα, τα κεφάλαια που μετέφερε η Google με αυτή τη μέθοδο, το 2016, ήταν κατά 7% περισσότερα σε σχέση με το 2015 σύμφωνα με τα στοιχεία του ολλανδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.Η Google κι άλλες τεχνολογικές εταιρείες που χρησιμοποιούν παρόμοιες μεθόδους φοροαποφυγής για να «προστατεύσουν» τα διεθνή έσοδά τους από τη φορολογία, έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της Κομισιόν.

Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει «κλείσει» ήδη από το 2015 το «παραθυράκι» του «Διπλού Ιρλανδού», όμως οι εταιρείες που ήδη το χρησιμοποιούν έχουν το δικαίωμα να το κάνουν έως τα τέλη του 2020.

CNA Newsroom

Το να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευτούν είναι δημοσιογραφία. Όλα τα άλλα είναι απλά δημόσιες σχέσεις.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close