ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σενάριο για αύξηση του ΦΠΑ και στον Τουρισμό στο 14%

Την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% βάζει στο τραπέζι το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες. Το Ταμείο δεν έχει κρύψει την προτίμησή του σε μέτρα που οδηγούν με μόνιμη και αποτελεσματική αύξηση των φορολογικών εσόδων και στο πλαίσιο αυτό πάντα πίεζε προς την κατεύθυνση της κατάργησης ειδικών φορολογικών καθεστώτων (π.χ των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου) αλλά και σε μέτρα αύξησης της έμμεσης φορολογίας.

Ζήτημα αύξησης του χαμηλού ΦΠΑ είχε τεθεί και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης του καλοκαιριού του 2015 αλλά και της πρώτης αξιολόγησης. Μια αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% θα φέρει σε μόνιμη βάση αύξηση των φορολογικών εσόδων έως και 500 εκατ. ευρώ καθώς θα πλήξει άμεσα το πορτοφόλι όλων των φορολογούμενων, ακόμη και των πιο φτωχών.

Και αυτό διότι ο μειωμένος συντελεστής επιβάλλεται σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα νωπά τρόφιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα. Η αύξηση πρόκειται να πλήξει και την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας καθώς ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ εφαρμόζεται και στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων.

Μείζον πλήγμα για τον ελληνικό Τουρισμό θα είναι μια τέτοια εξέλιξη. Στιγμιότυπο από την WTM 2016 στο Λονδίνο. Ανδρέας Ανδρεάδης, Γιώργος Χατζημάρκος, Γιάννης Χατζηλαζάρου και Κωνσταντίνος Μινέττος / ksd photo Μάλιστα χθες ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης έγραψε στο twitter : » Ελπίζω να μην σχεδιάζεται και η πλήρης καταστροφή του ελληνικού τουρισμού.

Αύξηση ΦΠΑ από 13% στο 14% απαιτεί το ΔΝΤ». Το ποια και πόσα μέτρα πρόκειται να επιβληθούν τελικά για την τριετία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2018-2020 αναμένεται να ξεκαθαριστεί τις επόμενες εβδομάδες στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Back to top button
Close