Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια | Σε ποια προϊόντα έρχονται αυξήσεις-φωτιά

Oι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και των μεταφορών, σε συνδυασμό με το αυξημένο ενεργειακό κόστος, έχουν ήδη οδηγήσει σε σημαντικές ανατιμήσεις αρκετά τρόφιμα - Πολύ περισσότερες βιομηχανίες θα «περάσουν» στην κατανάλωση τις αυξήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά και στο ξεκίνημα του 2022.

GMG

SKALA

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

Ολοένα και πιο ορατές στα ράφια των σούπερ μάρκετ γίνονται οι αρνητικές επιπτώσεις από τις μεγάλες διαταραχές που προκάλεσε η πανδημία στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Ειδικότερα, οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και των μεταφορών, σε συνδυασμό με το αυξημένο ενεργειακό κόστος, έχουν ήδη οδηγήσει σε σημαντικές ανατιμήσεις αρκετά τρόφιμα, ενώ πολύ περισσότερες βιομηχανίες θα «περάσουν» τις αυξήσεις στην κατανάλωση μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά και στο ξεκίνημα του 2022.

GRUPPO ΧΡΥΣΟΣ

IN AND OUT

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Ξεπέρασε το 2% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

Θυμίζουμε ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο «έτρεξε» με 1,9%, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat «τσίμπησε» λίγο και τον Σεπτέμβριο φθάνοντας το 2,1%.

  • Φυσικό αέριο: Επιδείνωση της κρίσης δείχνει η πρόωρη μείωση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων
  • ΙΟΒΕ: Ηπια υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο – Ανησυχία για την ακρίβεια

Θυμίζουμε ότι τον Αύγουστο τις υψηλότερες αυξήσεις από τα τρόφιμα-ποτά εμφάνιζαν σε ετήσια βάση:

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

  • τα νωπά λαχανικά (+21,5%),
  • τα βρώσιμα έλαια (17,6%) εκτός του ελαιολάδου (το οποίο είχε σημειώσει αύξηση 7,1%),
  • το αρνί και το κατσίκι (+12,2%),
  • τα νωπά ψάρια (8%), και
  • τα πουλερικά (4,5%)

Παράλληλα, σημαντική ήταν η αύξηση, σε υψηλά διψήφια ποσοστά, και για το φρέσκο ψωμί, κάτι που έγινε αντιληπτό από τον κόσμο στους φούρνους καθώς από 0,80 ευρώ το κιλό έφθασε να πουλιέται μεταξύ 1,20-1,30 ευρώ.

Προσπάθειες για ανακοπή του ανοδικού κύματος

Πληροφορίες από την αγορά θέλουν προμηθευτές και retailers να βρίσκονται σε καθημερινές επαφές προκειμένου να ανακοπεί, όσο γίνεται, το ανοδικό κύμα στις τιμές των προϊόντων, δεδομένης και της συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης για την πλειοψηφία των νοικοκυριών. Ωστόσο, με το σκηνικό στο διεθνές περιβάλλον να μην έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτες μεταβολές, το σενάριο των ανατιμήσεων μοιάζει… αναπόφευκτο.

Zuper Service

Σίγουρα, η αποθεματοποίηση πρώτων υλών και η σύναψη μεγάλων συμβολαίων σε προσυμφωνημένες τιμές έχουν λειτουργήσει ως «ανάχωμα» για μερίδα βιομηχανιών, οι οποίες όμως, όσο περνάει ο καιρός, βλέπουν τα περιθώρια κέρδους τους να πιέζονται… επικίνδυνα, καθιστώντας μονόδρομο για της διοικήσεις τους την αύξηση στις τιμές.

Σε ποιους τομείς έρχονται αυξήσεις

Εξετάζοντας τη σημερινή εικόνα ανά υποκλάδους, σύμφωνα με πηγές από τη βιομηχανία τροφίμων αλλά και το retail, ήδη έχουν περάσει με το ξεκίνημα του μήνα αυξήσεις στις τιμές των πουλερικών σε υψηλά μονοψήφια ποσοστά.

Σύμφωνα με τους νέους τιμοκαταλόγους που φθάνουν στα γραφεία των retailers, σημαντικές ανατιμήσεις έρχονται και στα ζυμαρικά, σε διψήφια ποσοστά, καθώς οι βιομηχανίες επικαλούνται την έκρηξη στις τιμές του σιταριού, ενώ υψηλότερες τιμές αναμένονται μεταξύ άλλων στους τομείς των αλεύρων (υψηλή μονοψήφια άνοδο), των προϊόντων ζύμης (3%-4%), του μοσχαρίσιου εισαγόμενου κρέατος (άνω του 10%), του καφέ (3%-5%) και των αναψυκτικών (άνω του 10%).

Ακόμη, διόλου ευκαταφρόνητες αυξήσεις αναμένονται στη φέτα και το γιαούρτι, καθώς οι τιμές παραγωγού έχουν αυξηθεί κατά 20% περίπου σε σχέση με την περσινή χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρόβειο γάλα από 96 λεπτά που αγοράστηκε πέρυσι κατά μέσο όρο το κιλό, φέτος οι γαλακτοβιομηχανίες δίνουν τιμές ακόμη και πάνω από τα 1,20 ευρώ.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button