ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε έκτακτο Eurogroup η οριστική απόφαση για τις συντάξεις

Η νέα ενημέρωση που προκύπτει τόσο από την Αθήνα όσο και τις Βρυξέλλες, είναι ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την 21η Νοεμβρίου, όπου και θα υπάρξει τελεσίδικη απόφαση σχετικά με το ελληνικό αίτημα για ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, το 2019.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συντάξεις δεν θα κοπούν και τόνισε ότι θα εφαρμοστεί μέρος των αντιμέτρων έως το 2023. Σ’ ό,τι αφορά στα θετικά μέτρα, η ελληνική πρόταση που φέρεται να κερδίζει πόντους, αναφέρει σταδιακά εφαρμογή τους-και όχι άμεση το 2019-σε ορίζοντα τετραετίας.

Σ’ ένα ξεχωριστό πίνακα (πίνακας 2.6) στη σελίδα 32 του προσχεδίου προϋπολογισμού η κυβέρνηση αποτυπώνει την πρόθεση της να μην εφαρμόσει το μέτρο της περικοπής των συντάξεων το 2019 με «αντιπαροχή» ορισμένα από τα αντίμετρα.

Το βασικό της επιχείρημα είναι ότι ακόμη κι αν δεν περικοπούν οι συντάξεις ο προϋπολογισμός και το ερχόμενο έτος θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ (7,319 δισ. ευρώ) που είναι υψηλότερο από το στόχο 3,5% του ΑΕΠ. Ισχυρό επιχείρημα, προς την κατεύθυνση αυτή, δηλαδή να μην περικοπούν οι συντάξεις είναι ότι το 2018 για τρίτη συνεχή χρονιά ο προϋπολογισμός κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα 7,043 δισ. ευρώ ή 3,8% του ΑΕΠ.

CNA Stream

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close