ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρύθμιση για αδύναμους οφειλέτες σε ασφαλιστικά ταμεία «ανάλογα με την τσέπη τους»

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα» όσοι οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές και βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία θα μπορέσουν να επωφεληθούν από νέα ρύθμιση.

Λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές, γιατί θα πρέπει να συμφωνήσουν στο σχέδιο αυτό και οι δανειστές,αλλά είναι βέβαιο ότι  τίθεται και πάλι ως προϋπόθεση η τυπική τήρηση των δόσεων, δηλαδή η συνεπής εξόφληση των δόσεων που θα συμφωνηθούν.

Σύμφωνα με το υπουργείο η νεά ρύθμιση είναι αναγκαία, γιατί από την προηγουμενη έμειναν «απ΄έξω» πολλοί πολιτες οι οποίοι βρίσκονταν  σε οικονομική αδυναμία, ενώ απεναντίας βγήκαν κερδισμένοι πολλοί που δεν είχαν και τόσο μεγάλο οικονομικό πρόβλημα.

Αυτή τη στιγμή οι οφειλέτες είναι περίπου 270.000 και το σύνολο της οφειλής φθάνει τα 15,5 δισ. ευρώ.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος τρόπος ρύθμισης των χρεών θα δίνει ατομική λύση για τον κάθε ασφαλισμένο και ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων όπως και το ύψος τους θα υπολογίζεται με βάση την εισφοροδοτική ικανότητα κάθε ασφαλισμένου ή  υπόχρεου.
Στόχος της νέας ρύθμισης που προωθεί το υπουργείο Εργασίας είναι η άντληση εσόδων, αλλά και η επανένταξη στο σύστημα νέων ασφαλισμένων και εργοδοτών που αντιμετωπίζουν πραγματική αδυναμία και δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στην υφιστάμενη ρύθμιση.Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) προκύπτει ότι από τα 15,7 δισ. ευρώ,  περίπου το 20% δημιουργήθηκε ως χρέος από το 2010 και μετά, το 40% από το 2009 και μετά και το υπόλοιπο 40% από οφειλές παλιότερες του 2009.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close