ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρύθμιση «100 δόσεων» για χρέη σε δήμουςΤελευταία ενημέρωση:

Ειδική ρύθμιση «100 δόσεων» προκειμένου να εισπραχθεί το περίπου μισό δις ευρώ που χρωστάνε φυσικά και νομικά πρόσωπα στους δήμους εφαρμόζει το υπουργείο Εσωτερικών. Ωστόσο για πρώτη φορά το κράτος συνδέει την εφορία με τα χρέη προς τους ΟΤΑ καθώς όποιος μπει στην ρύθμιση και δεν την ακολουθήσει χάνει το δικαίωμα χορήγησης φορολογικής ενημερότητας.

Οι δήμαρχοι συμφωνούν με τα μέτρα καθώς τα χρέη φυσικών και νομικών προσώπων προς την Αυτοδιοίκηση «αγγίζουν» τα 500 εκατ. ευρώ. Μόνο στο δήμο Αθηναίων οι οφειλές τρίτων έχουν φτάσει τα 330 εκατ. ευρώ τα τελευταία 20 χρόνια. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 1.150.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ωστόσο επειδή ο δήμος δεν προχωρά σε κατασχέσεις, όπως και οι περισσότεροι δήμαρχοι της χώρας, τα ποσά αυτά σωρεύτηκαν με τα χρόνια.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό 100%.
  • Από δύο έως 24 δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν είναι μικρότερη από 20 ευρώ, με απαλλαγή κατά ποσοστό 80%.Από 25 έως 48 δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό 50%.
  • Από 49 έως 72 δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό 30%.
  • Από 73 έως 100 δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό 10%.

Στις ρυθμίσεις μπορούν να υπαχθούν επίσης και οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης του οφειλέτη τελούν σε αναστολή, διοικητική ή δικαστική. Επίσης μπορούν να υπαχθούν όσα χρέη έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ ή δεν έχουν βεβαιωθεί λόγω του ότι εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων, εφόσον μαζί με την αίτηση και τη βεβαίωση από το αρμόδιο δικαστήριο ότι η υπόθεση δεν έχει ακόμα συζητηθεί, προσκομιστεί και δήλωση παραίτησης από την εξέταση της διαφοράς από δικαστήριο ή την οικεία Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, προκειμένου να βεβαιωθεί η οφειλή.

Για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση και εφόσον δεν υπάρχουν οφειλές σε άλλο φορέα, αναστέλλεται η εντολή μη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας υπό την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης θα έχει καταβάλλει το 5% της ρυθμιζόμενης οφειλής του, για οφειλή μέχρι 5000 ευρώ, το 10% της ρυθμιζόμενης οφειλής για οφειλή από 5000,01 μέχρι 10.000 ευρώ και το 20 % της ρυθμιζόμενης οφειλής για οφειλή 10.000,01 ευρώ και πάνω.

Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της κάθε δόσης και επιβάλλεται την επομένη της ημέρας που όφειλε να πληρωθεί η δόση.

Εάν υπάρξει καθυστέρηση καταβολής έστω και μίας εκ των δόσεων, τότε θα επανέλθει το μέτρο της μη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close