ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Προς απόσυρση οι επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Σε νοικοκυριά και αγρότες αναμένεται να περιοριστούν οι επιδοτήσεις του ρεύματος για τον Φεβρουάριο σύμφωνα με πληροφορίες της imerisia.gr, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή.

Οι κρατικές εκπτώσεις για τις επιχειρήσεις οδεύουν προς απόσυρση καθώς τα αρχικά τιμολόγια για τους επαγγελματίες που ανακοίνωσαν οι πάροχοι, κινούνται σχεδόν στα επίπεδα που έπεφταν το προηγούμενο διάστημα μετά τις κρατικές εκπτώσεις, στην περιοχή δηλαδή των 20 λεπτών την κιλοβατώρα.

“ΧΡΥΣΟΣ

Κερδισμένοι και χαμένοι

Ο μέσος όρος της τελικής ανταγωνιστικής χρέωσης (μετά την επιδότηση) για επιχειρήσεις έως 35 kVA τον Ιανουάριο διαμορφώνεται σε 0,192 €/KWh για κατανάλωση έως 2.000 KWh και σκαρφαλώνει στα 0,35 €/KWh για πάνω από αυτό το όριο, εκτός από τους φούρνους για τους οποίους παραμένει στα 19 λεπτά περίπου, ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Αντίστοιχα, για τον Φεβρουάριο ο μέσος όρος της αρχικής χρέωσης για τους εμπορικούς καταναλωτές, διαμορφώνεται σε 0,211 €/KWh.

Συνεπώς, εφόσον προχωρήσει το σχήμα χωρίς επιδοτήσεις, κερδισμένες θα είναι όλες οι επιχειρήσεις έως 35 kVA που έχουν υψηλές καταναλώσεις, πάνω από 2.000 KWh, ενώ χαμένες θα είναι όσες έχουν χαμηλές καταναλώσεις, ενδεχομένως και οι φούρνοι, αν δεν τύχουν ειδικής μεταχείρισης όπως συνέβη τον Ιανουάριο.

“IN_AND_OUT

Προς τα 40 ευρώ η επιδότηση για τα νοικοκυριά

Η μεγάλη πτώση στις ονομαστικές τιμές ρεύματος αναμένεται να μην περάσει στους λογαριασμούς των νοικοκυριών, καθώς η επιδότηση για τα νοικοκυριά το πιθανότερο είναι να κλειδώσει κοντά στα 40 ευρώ τη μεγαβατώρα για την πρώτη κλίμακα κατανάλωσης. Αυτό θα σημαίνει ότι η πλειοψηφία των καταναλωτών δεν θα δει αλλαγές καθώς η τιμή για την πρώτη κλίμακα θα παραμείνει σταθερή κοντά στα 16 λεπτά την κιλοβατώρα.

Εάν δεν αλλάξει κάτι στους σχεδιασμούς του υπουργείου Ενέργειας την τελευταία στιγμή, η χαμηλότερη τιμή θα σκαρφαλώσει από τα 2,8 λεπτά η κιλοβατώρα τον Ιανουάριο σε 12,7 λεπτά για τον Φεβρουάριο και μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι είχαν πολύ χαμηλά τιμολόγια για τον τρέχοντα μήνα. Αντίστοιχα η μέση τελική τιμή που φτάνει στον καταναλωτή αναμένεται να ανέβει από τα 0,149 €/KWh τον Ιανουάριο στα 0,166€/KWh τον Φεβρουάριο.

Mechanical Solutions

Τι θα γίνει με τις άλλες κλίμακες

Στον αέρα παραμένουν και οι επιδοτήσεις για τις επόμενες δύο κλίμακες κατανάλωσης. Ο μέσος όρος της τελικής ανταγωνιστικής χρέωσης για τα νοικοκυριά για κατανάλωση από 500-1000 KWh, διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο σε 0,201 €/KWh και σε 0,289€.KWh για κατανάλωση πάνω από 1000 KWh.

Λαμβάνοντας ως δεδομένα ότι:

  • ο μέσος όρος των τιμολογίων για τον Φεβρουάριο για κατανάλωση πάνω από 500 KWh κυμαίνεται κοντά στην περιοχή των 20 λεπτών την κιλοβατώρα και πως
  • ο στόχος για εξοικονόμηση ενέργειας παραμένει ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Ενέργειας,
    το σενάριο για διακοπή ή ελαχιστοποίηση των εκπτώσεων για όσους «καίνε πολύ ρεύμα» φαίνεται να κερδίζει πόντους. Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις για το συνολικό πακέτο των επιδοτήσεων θα κλειδώσει μέσα στις επόμενες ώρες.

Ανάσα για τον προϋπολογισμό

Τα τελικά τιμολόγια, πάντως, θα παραμείνουν σε προσιτά επίπεδα και τον επόμενο μήνα, χωρίς να χρειαστούν οι φουσκωμένες επιδοτήσεις των περασμένων μηνών καθώς το σύνολο της κρατικής ενίσχυσης για τον επόμενο μήνα αναμένεται να κινείται κοντά στα 100 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Ιανουάριο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανήρθε σε 840 εκατ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από αυτό που δαπανήθηκε για τους λογαριασμούς του Δεκεμβρίου (435 εκατ. ευρώ) και του Νοεμβρίου (430 εκατ. ευρώ).

Υπενθυμίζουμε, πως τον Σεπτέμβριο το ποσό για επιδοτήσεις είχε εκτοξευτεί στο 1,9 δισ. ευρώ, τον Οκτώβριο στο 1,1 δισ. ευρώ και τον Αύγουστο, τον πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου συστήματος τιμολόγησης χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής, στο 1,135 εκατ. ευρώ.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button