ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια προιόντα και αγαθά μπαίνουν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%Μικρή οικονομική ανάσα από το Σάββατο 1η Ιουλίου για χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και καταναλωτές, καθώς τίθεται σε εφαρμογή διάταξη του νόμου 4472/2017 που μειώνει τον συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13%, σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών.

Συνεπώς στον μειωμένο συντελεστή 13% (ή 9% για τα νησιά που εξακολουθούν να υπάγονται σε χαμηλό συντελεστή) υπάγονται στο εξής τα παρακάτω:

– Άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια κάθε είδους, βοοειδή, χοιροειδή, προβατοειδή και αιγοειδή, ζωντανά. Εξαιρούνται τα άλογα ιπποδρομιών

– Πετεινοί, κότες, πάπιες, χήνες, γάλοι, γαλοπούλες και φραγκόκοτες, ζωντανά, που προορίζονται για την ανθρώπινη διατροφή

– Κουνέλια, περιστέρια, ορτύκια, φασιανοί, πέρδικες, λαγοί και λοιπά ζώα και πτηνά, ζωντανά, που προορίζονται για την ανθρώπινη διατροφή. Ζώα που εκτρέφονται για τη γουνοποιία. Μέλισσες. Ακάρεα (έντομα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες αντί εντομοκτόνων)

– Σπέρματα και σπόροι που προορίζονται για σπορά

– Άχυρα και φλοιοί ακατέργαστων δημητριακών, έστω και τεμαχισμένα, αλεσμένα, συμπιεσμένα ή συσσωματωμένα με μορφή σβόλων. Γογγύλια Σουηδίας (γογγυλοκράμβες), τεύτλα κτηνοτροφικά, ρίζες κτηνοτροφικές, χορτονομές (FOIN, LUZERNE), τριφύλλια, κτηνοτροφικά λάχανα, χορτονομές λούπινου, βίκου και παρόμοια κτηνοτροφικά προϊόντα, έστω και συσσωματωμένα με μορφή σβόλων

– Υπολείµµατα και απορρίµµατα των βιοµηχανιών ειδών διατροφής. Τροφές παρασκευασµένες για ζώα. Εξαιρούνται τα παρασκευάσµατα των τύπων που χρησιµοποιούνται για τη διατροφή των ζώων

– Μαστίχα (λευκή ή μη), ακατέργαστη

– Λιπάσματα

– Εντομοκτόνα, ποντικοφάρμακα, μυκητοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, ανασχετικά της βλάστησης και ρυθμιστικά της ανάπτυξης των φυτών, απολυμαντικά και παρόμοια προϊόντα που παρουσιάζονται σε μορφές, ή συσκευασίες για τη λιανική πώληση, ή ως παρασκευάσματα άλλα από εκείνα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση.

Εξαιρούνται τα εντομοαπωθητικά, τα απολυμαντικά για οικιακές χρήσεις, τα εντομοκτόνα και κατσαριδοκτόνα που παρουσιάζονται σε φιάλες με προωθητικό αέριο, ή σε σκόνη για οικιακές χρήσεις.

– Η παροχή υπηρεσιών για τη γεωργική παραγωγή.

Σημειώνεται ότι τα ψάρια, φιλέτα και άλλη σάρκα ψαριών, καλαμάρια, χταπόδια και σουπιές, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα, αλλά όχι αλλιώς παρασκευασμένα ή επεξεργασμένα, εξακολουθούν να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Από τα παραπάνω, εξαιρούνται – και επομένως υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ- τα συκώτια, αυγά, σπέρματα και επιπλέον, από 1.7.2017, τα πτερύγια, κεφάλια, ουρές, νηκτικές κύστες και άλλα βρώσιμα εντόσθια ψαριών.

Τέλος στον χαμηλό συντελεστή ανήκουν στο εξής και οι βολβοί, τα κρεμμύδια και οι ρίζες.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close