ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο «ψαλίδι» σε φοροαπαλλαγές και επιδόματα ζητά η Παγκόσμια Τράπεζα

Η λίστα που η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ήδη στείλει στην Αθήνα προβλέπει νέες περικοπές σε όλο το φάσμα των φοροαπαλλαγών και κυρίως σε αυτές που ισχύουν για ιατροφαρμακευτικές δαπάνες, κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης και «μαχαίρι» σε παροχές ανταποδοτικού τύπου, για τις οποίες έχουν καταβληθεί εισφορές.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Καθημερινής» η Παγκόσμια Τράπεζα έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του προνοιακού συστήματος στην Ελλάδα. Η λίστα περιλαμβάνει στα υπό «αναδιάρθρωση επιδόματα», μεταξύ άλλων, περισσότερες από 100 παροχές που δίνονται σε είδος ή σε χρήμα σε ασφαλισμένους ή άνεργους, ενώ δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις εκπτώσεις από τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες καθώς έχουν στόχο την εξοικονόμηση περίπου 100 – 120 εκατ. Ευρώ.

Όσο αφορά το επίδομα θέρμανσης, το δημοσίευμα αναφέρει πως βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Παγκόσμιας Τράπεζας καθώς διαπιστώθηκε ότι, βάσει των κριτηρίων που εφαρμόζονται, ενδέχεται οι δικαιούχοι να μην είναι πάντα αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη ένα τέτοιο μέτρο.

Ωστόσο, από ό,τι φαίνεται η Παγκόσμια Τράπεζα δεν επιμένει σε περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα, κάτι το οποίο έχει επανειλημμένα δηλώσει και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.Επίσης στο συμπληρωματικό μνημόνιο του Ιουνίου γίνεται εκτενής αναφορά, ενώ κατά τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης είχε τεθεί από τους δανειστές αίτημα να συμπεριληφθούν στα εισοδηματικά κριτήρια, βάσει των οποίων καταβάλλεται το ΚΕΑ κατά τη β’ πιλοτική φάση, τα αναπηρικά, μη αποδοτικού χαρακτήρα επιδόματα που δίνονται στα άτομα με αναπηρία καθώς οι δανειστές έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει πως το κόστος για την πληρωμή των αναπηρικών επιδομάτων, περίπου 700 εκατ. ευρώ, είναι σημαντικά υψηλό.

Η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς για την εφαρμογή του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης στο σύνολο των δικαιούχων ατόμων που διαβιώνουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας εκτιμάται πως θα απαιτηθούν κεφάλαια που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν και δύο ακόμα σενάρια που εξετάζονται στο οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με το δεύτερο, και εφόσον αποφασιστεί να καλυφθούν οι ανάγκες του 80% των ατόμων που έχουν ανάγκη, θα απαιτηθούν κεφάλαια ύψους 750 εκατ. ευρώ, ενώ βάσει του τρίτου σεναρίου η κάλυψη μικρότερου ποσοστού δικαιούχων, θα χρειαστεί η εξοικονόμηση 550 εκατ. ευρώ.

Πάντως, τα συναρμόδια υπουργεία αναζητούν περίπου 900 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 270 εκατ. αφορούν κεφάλαια που και σήμερα δαπανώνται για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close