ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο πακέτο ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Κρήτης

«Η επόμενη προγραμματική περίοδος επιφυλάσσει ένα πακέτο ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια πολύ μεγαλύτερο από το προηγούμενο», δήλωσε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τον Σωτήρη Μεταξά, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, αρμόδιος για ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα, Γιώργος Αλεξάκης.

Ο κ. Αλεξάκης, που επανεκλέχθηκε αντιπρόεδρος της CPMR, του ευρωπαϊκού δραστήριου οργανισμού των 160 παράκτιων, περιφερειακών και νησιωτικών Περιφερειών, με αρμοδιότητα στα Θαλάσσια Θέματα, για την επόμενη διετία, τόνισε πως η αύξηση αυτή οφείλεται όχι μόνο στις συνέπειες του κορωνοϊού αλλά στις ενέργειες που έχουν γίνει και στον τρόπο υπολογισμού της ευρωπαϊκής βοήθειας τα επόμενα χρόνια. Ένας επιπλέον λόγος , σύμφωνα με τον κ. Αλεξάκη είναι το γεγονός πως το περιφερειακό εισόδημα στην Κρήτη έχει μειωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας της δεκαετούς οικονομικής κρίσης.

caffeine adv2020b

Ο ίδιος τόνισε πως η Κρήτη έχει τη δυνατότητα να διαμορφώνει πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω της CPRM και μια απόδειξη είναι ότι η 48η γενική συνέλευση με τη συμμετοχή όλων των περιφερειών της Ευρώπης, ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο Ηράκλειο, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω κορωνοϊού.

«Αυτό είναι μια ένδειξη ότι η Κρήτη παίζει ρόλο στη διπλωματία των περιφερειών της Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Αλεξάκης τονίζοντας πως προσκεκλημένοι στην συνέλευση η οποία έγινε διαδικτυακά ήταν επίτροποι της ΕΕ, ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών.

neratzoulis neo

«Δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία για μια περιφέρεια να υποδέχεται υψηλούς αξιωματούχους της ευρωπαϊκής ένωσης προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντά της υπό την ευρεία αλλά και να γίνει γνωστή στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές περιφέρειες», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, ο κ. Αλεξάκης έδωσε και μια δυσάρεστη είδηση καθώς τα χρήματα του ΕΣΠΑ μπορεί να αυξάνονται, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους πόρους από το Ταμείο Συνοχής, που αποτελεί τον κεντρικό χρηματοδοτικό πόρο των περιφερειών της CPRM, oι οποίοι υπάρχουν πιθανότητες να περικοπούν. «Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν έχει ψηφιστεί ακόμα, ωστόσο υπάρχει μια τάση να πάρουν ένα 5% από το Ταμείο Συνοχής για το δώσουν για την ευρωπαϊκή ανάκαμψη για τον κορωνοϊό. Αυτή η ενέργεια πλήττει θανάσιμα αυτές τις περιοχές γιατί το Ταμείο συνοχής είναι ο κεντρικός χρηματοδοτικός πόρος αυτών των περιφερειών αυτών, που όχι μόνο δεν πρέπει να του πάρεις χρήματα αλλά πρέπει να του προσθέσεις», σημείωσε ο κ. Αλεξάκης.

Back to top button