ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα μέτρα στήριξης εκμισθωτών, νέες αναστολές φόρων και μειώσεις ΦΠΑ

Ανοίγει η ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή, με την οποία ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να παρατείνει, τις προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών των πολιτών προς τη φορολογική διοίκηση

Tον δρόμο για τις αποφάσεις που ενεργοποιούν σωρεία μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ανοίγει η ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή, με την οποία ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να παρατείνει, τις προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών των πολιτών προς τη φορολογική διοίκηση, αλλά και να τις προσθέσει στο τέλος των υφιστάμενων ρυθμίσεων, επιμηκύνοντας έτσι το συνολικό χρονικό διάστημα αποπληρωμής. Αύριο πιθανότατα θα εκδοθούν και οι αποφάσεις για την αποζημίωση 50% με «ζεστό χρήμα» στους εκμισθωτές που χάνουν ενοίκια, αλλά και μειώσεις ΦΠΑ ή αναστολές πλειστηριασμών στη σεισμόπληκτη Σάμο.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Παρουσιάζοντας στη Βουλή τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση με την τροπολογία που ψηφίστηκε, ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε πως η κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάσταση.

«Η κυβέρνηση λαμβάνει συνεχώς νέα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Είναι θλιβερό που υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που χρησιμοποιούν την πανδημία ως πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης και άγονης αντιπολίτευσης», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών. «Ευτυχώς η κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει απόλυτα την σοβαρότητα και την κρισιμότητα της κατάστασης. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δίνει, με τη συμπεριφορά της, διαπιστευτήρια ατομικής ευθύνης, τηρεί τα μέτρα υπερασπίζει το αγαθό της δημόσιας υγείας», τόνισε ο κ.Βεσυρόπουλος και υπογράμμισε ότι «σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η κυβέρνηση προτάσσει τον ορθολογισμό για την άμβλυνση των συνεπειών της πανδημίας και ουσιαστικής στήριξης αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη».

swell adv 2021

Εξειδικεύοντας τις διατάξεις για τα νέα μέτρα που ενεργοποιούνται τις επόμενες μέρες, ο κ. Βεσυρόπουλος επισήμανε ότι:

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

• Αντιμετωπίζεται το ζήτημα των επιταγών που έχουν εκδοθεί και η διάταξη που προωθείται από την κυβέρνηση αφορά τις επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας. Λαμβάνεται επίσης μέριμνα και για τους κομιστές των επιταγών για τους οποίους προβλέπονται ευεργετικές ρυθμίσεις.

• Εκτείνεται η υποχρεωτική μείωσης ενοικίου κατά 40%. Η μείωση ενοικίου αφορά μισθωτές επαγγελματικής μίσθωσης μιας επιχείρησης που εδρεύει σε περιφερειακή ενότητα που εντάχθηκε επιδημιολογικά, σε πολύ υψηλό επίπεδο, για τουλάχιστον 14 ημέρες το μήνα Οκτώβριο. Η μείωση ενοικίου ισχύει και για την κύρια κατοικία εργαζομένων σε αυτές τις περιοχές, που η σύμβαση εργασίας τους τελεί σε αναστολή, για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών των εργαζομένων, καθώς και για τους ναυτικούς που η σύμβαση ναυτολόγησής του τελεί σε αναστολή, λόγω των περιοριστικών μέτρων. Στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, από τον Νοέμβριο εφεξής θα πιστώνεται στον τραπεζικό τους λογαριασμό ποσό ίσο με το 50% της μείωσης των μισθωμάτων των μηνών αυτών.

• Παρατείνεται η ισχύς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% έως 30 Απριλίου 2021 για συγκεκριμένα αγαθά που συνδέονται με την προσπάθεια αντιμετώπισης της διασποράς της πανδημίας. Η διάταξη αφορά αντισηπτικά διαλύματα και παρασκευάσματα, μάσκες και γάντια, αιθυλική αλκοόλη, σαπούνι και παρεμφερή είδη.

• Προβλέπεται ότι ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να παρατείνει, με απόφασή του, τις προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών των πολιτών προς τη φορολογική διοίκηση, και να τις προσθέσει στο τέλος των υφιστάμενων ρυθμίσεων, επιμηκύνοντας έτσι το συνολικό χρονικό διάστημα αποπληρωμής.

• Αντιμετωπίζεται το ζήτημα των αποζημιώσεων για τα τουριστικά καταλύματα που χρησιμοποιούνται ως ξενοδοχεία – καραντίνας όπως και για τις εταιρείες ΚΤΕΛ ΑΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, τα τουριστικά γραφεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών, που διαθέτουν Ειδικά Τουριστικά Λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης. Θεσπίζεται ότι τα ποσά αποζημιώσεων που καταβάλλονται στις ανωτέρω επιχειρήσεις από το δημόσιο με σκοπό την αποφυγή του κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού είναι αφορολόγητα, ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του δημοσίου ή τρίτων, ενώ δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με οφειλές προς το δημόσιο, τη φορολογική διοίκηση, τους ΟΤΑ, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.


Σχετικά άρθρα

Back to top button