ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με νέα εισοδηματικά κριτήρια θα καταβάλλονται τα οικογενειακά επιδόματα

Η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών του 2017 και κυρίως του 2018 θα κρίνουν το μέλλον των οικογενειακών επιδομάτων και της αναδιάρθρωσης των προνοιακών παροχών γενικότερα, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η οικονομική πορεία του ΕΦΚΑ.

Η συζήτηση για τους προϋπολογισμούς των ετών 2017 και 2018 έχει προγραμματιστεί για σήμερα και όσον αφορά το υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνει τα δύο «αγκάθια» που ενδέχεται να δυσκολέψουν την διαπραγμάτευση.

Τα πάντα θα κριθούν από το υπερπλεόνασμα που θα αποδεχθούν οι εκπρόσωποι των δανειστών, με τις πληροφορίες από την ελληνική πλευρά να θέλουν, ειδικά για τον ΕΦΚΑ, το 2017, το θέμα να έχει κλείσει. Δεν φαίνεται να ισχύει βέβαια το ίδιο για το 2018, με τους εκπροσώπους των δανειστών να μην έχουν καταλήξει ποιο μέρος του πλεονάσματος θα έχει αντίκρισμα και το επόμενο έτος δηλαδή, εάν προκύπτει από μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ή εάν το αποτέλεσμα είναι συγκυριακό.

Νέο «ψαλίδι» στο επίδομα θέρμανσης με αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια

Στο «στόχαστρο» των δανειστών «μπαίνει» και το επίδομα θέρμανσης με τη θέσπιση πιο αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να το λαμβάνουν πολύ λιγότερα νοικοκυριά.

Τα προνοιακά επιδόματα συνεχίζουν να απασχολούν και τις δύο πλευρές. Με μαχαίρι απειλούνται τα οικογενειακά επιδόματα και ειδικότερα το επίδομα που χορηγείται στους τρίτεκνους και πολύτεκνους. Μέσα στον Νοέμβριο το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση των οικογενειακών επιδομάτων, καθώς και στην εκπόνηση ενός πιλοτικού προγράμματος για τη μεταρρύθμιση των επιδομάτων αναπηρίας.

Άγριο πετσόκομμα αναμένεται στο επίδομα θέρμανσης, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στα κοινωνικά επιδόματα. Το αρχικό κονδύλι ήταν περίπου 200 εκατ. ευρώ, αλλά φέτος μετά από δύο περικοπές, θα πέσει κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ, με δραματική μείωση του χορηγούμενου επιδόματος αλλά και του αριθμού των δικαιούχων του.

Αξιολόγηση: Παραπέμφθηκαν για το Νοέμβριο οι αλλαγές στα επιδόματα

Την ολοκλήρωση της επισκόπησης δαπανών των φορέων Γενικής Κυβέρνησης (spending review) ώστε να προσδιοριστεί το ποσό που θα μπορέσει να ανακατανεμηθεί από τον προϋπολογισμό για την επιδοματική πολιτική θα αναμένουν κυβέρνηση και θεσμοί.

Αυτό προέκυψε από την συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους θεσμούς, παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 το απόγευμα και κατέδειξε πως η αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων παραμένει ένα από τα εκκρεμή θέμα της αξιολόγησης που θα επανεξεταστεί στο τέλος Νοεμβρίου.

Το spending review αποσκοπεί στη δημιουργία δημοσιονομικού περιθωρίου, ώστε να ενισχυθούν οι δράσεις για την κοινωνική προστασία ευάλωτων πληθυσμών σε τομείς με υψηλή κοινωνική αποτελεσματικότητα και να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με τρόπο διατηρήσιμο και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Back to top button
Close