ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

MyCar: Άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων

Αναλυτικά η διαδικασία προκειμένου να καταθέσετε ηλεκτρονικά τις πινακίδες

Άνοιξε χθες την τελευταία μέρα του 2020, η ηλεκτρονική πλατφόρμα myCAR για την κατάθεση των πινακίδων των οχημάτων τα οποία οι ιδιοκτήτες θέλουν να θέσουν σε ακινησία, σύμφωνα με ανακοίνωση τη ΑΑΔΕ.

Λόγω της πανδημίας, οι ιδιοκτήτες  δεν χρειάζεται να πάνε στις ΔΟΥ για να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους. Μερικά κλικ είναι αρκετά για να το θέσουν σε καθεστώς ακινησίας.

caffeine adv 2021

Οι κάτοχοι των αυτοκινήτων που θέλουν να καταθέσουν τις πινακίδες τους θα χρειαστεί να τις αφαιρέσουν και να τις κρατήσουν στο σπίτι τους.

Εφόσον, σε περίπτωση ελέγχου διαπιστωθεί ότι κάποιος κάτοχος έχει καταθέσει τις πινακίδες ηλεκτρονικά και το όχημα κινείται παράνομα, τότε το πρόστιμο φτάνει τα 10.000 ευρώ με πρόσθετη καταβολή ποσού ίσου με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Μάλιστα σε περίπτωση υποτροπής τότε το πρόστιμο αυξάνεται σε 30.000 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος για 3 χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι τόσο για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2021 όσο και για την κατάθεση των πινακίδων, το ΥΠΟΙΚ έχει δώσει παράταση έως τις 26 Φεβρουαρίου.

neratzoulis neo

Αναλυτικά η διαδικασία

Στην πλατφόρμα myCAR, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έχετε τη δυνατότητα να:
Θέσετε σε ψηφιακή ακινησία/κυκλοφορία το όχημά σας, καταθέτοντας ψηφιακά τις πινακίδες του, χωρίς να πρέπει να επισκεφθείτε τη ΔΟΥ σας.

Κατεβάσετε το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας και να λάβετε βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας.
Αρκούν μάλιστα πέντε βήματα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάθεσης των πινακίδων.

Οι κάτοχοι των οχημάτων μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα (mycar.aade.gov.gr) και αφού συνδεθούν με τους κωδικούς TAXISnet, να επιλέξουν:

  • είτε να κατεβάσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής των τελών κυκλοφορίας ή να λάβουν βεβαίωση μη οφειλής τελών, σε περίπτωση, που θέλουν να το μεταβιβάσουν
  • είτε «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία»

Στην περίπτωση που θέλετε να καταθέσετε τις πινακίδες σας, θα μεταφερθείτε σε μια νέα σελίδα όπου εμφανίζεται αυτόματα ο ΑΦΜ σας, ο αριθμός κυκλοφορίας των οχημάτων σας και η τρέχουσα ημερομηνία.

Αν είστε κάτοχος δύο ή περισσότερων οχημάτων, θα πρέπει να επιλέξετε τον αριθμό κυκλοφορίας για τον οποίο επιθυμείτε να καταθέσετε τις πινακίδες. Με την επιλογή «Δήλωση Ακινησίας Οχημάτων» θα οδηγηθείτε στη σελίδα με τα πλήρη στοιχεία του αιτούντα και του οχήματος.

Κλικάροντας το σχετικό κουτί, δηλώνετε υπεύθυνα ότι:

1. το όχημα θα φυλάσσεται σε κλειστό και περιφραγμένο χώρο

2. δεν θα κυκλοφορήσετε το όχημα μετά τη θέση σε ακινησία αυτού.

Τέλος, θα πρέπει να συμπληρώσετε αναλυτικά τα στοιχεία του χώρου στάθμευσης, όπου θα βρίσκεται το όχημα σε ακινησία.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση, που ο κάτοχος του οχήματος που έχει τεθεί σε ακινησία επιθυμεί να το θέσει ξανά σε κυκλοφορία.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στην πλατφόρμα περιέχονται επίσης πληροφορίες για το αν το όχημα έχει περάσει ΚΤΕΟ, αν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας προηγούμενων ετών, αλλά και αν είναι ασφαλισμένο.

Πρόσβαση μάλιστα στις συγκεκριμένες πληροφορίες θα έχει και η ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να μπορεί να εντοπίσει τυχόν ανασφάλιστα Ι.Χ. ή αν τα οχήματα έχουν παραβιάσει την ακινησία.

Σχετικά άρθρα

Back to top button