ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μνημόνια τέλος και στην Ουγγαρία

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας αποπλήρωσε τα δάνεια, ύψους 20 δισ. ευρώ που είχε λάβει εκτάκτως το 2008 από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα για να βοηθηθεί η χώρα να ξεπεράσει τη χρηματοοικονομική κρίση.

«Η τελευταία δόση του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, που οφειλόταν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποπληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα», διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας Μιχάλι Βάργκα, ο οποίος έκανε λόγο για «μια μέρα χαράς».

Η Ουγγαρία, η οποία είχε πληγεί σκληρά από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008, για να αποφύγει μια στάση πληρωμών είχε λάβει δάνεια 6,5 δισεκ. ευρώ από την ΕΕ, 12,5 δισεκ. ευρώ από το ΔΝΤ και 1 δισεκ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα, δηλαδή 20 δισεκ. ευρώ συνολικά.

Το 2013 η Βουδαπέστη είχε αποπληρώσει πρόωρα το σύνολο του χρέους της έναντι του ΔΝΤ, κάτι για το οποίο είχε πιέσει ο συντηρητικός πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν. Αφού είχε κάνει μια βουτιά 6,6% το 2009, η ουγγρική οικονομία αποκαταστάθηκε από το 2014 με έναν δυναμικό ρυθμό ανάπτυξης — 2,9% το 2015. Ο Βάργκα εξέφρασε την ελπίδα ότι η αποπληρωμή του χρέους του 2008 θα συμβάλει στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ουγγαρίας από τους οίκους αξιολόγησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close