ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα νέα «κορονοδάνεια»

Στην πρόσφατη εβδομαδιαία συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής του ΥΠΟΙΚ με τους τραπεζίτες δόθηκε αυστηρή σύσταση να μην δανείζουν τους ίδιους μεγάλους πελάτες -και μάλιστα με κρατικές εγγυήσεις.

Στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να στοχεύσουν τις επόμενες «ενέσεις» έκτακτης ρευστότητας οι τράπεζες, οι οποίες επιμένουν να δανείζουν «λίγους και καλούς» χορηγώντας περισσότερα από ένα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις στον ίδιο πιστούχο.

Αυτό επισήμανε στο insider.gr αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών, αποκαλύπτοντας ότι στην πρόσφατη εβδομαδιαία συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής του ΥΠΟΙΚ με τους τραπεζίτες δόθηκε αυστηρή σύσταση για μη επαναλαμβανόμενο δανεισμό στους ίδιους -μεγάλους- εταιρικούς πελάτες.

caffeine adv2020b

«Δόθηκε σαφής οδηγία στις τράπεζες να μην δανείσουν δεύτερη φορά τον ίδιο πιστούχο και μάλιστα μέσω των εργαλείων ρευστότητας που έχουν προβλεφθεί για τους κορονοπαθείς και παρέχονται με κρατικές εγγυήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά. Όπως εξηγεί η ίδια πηγή, εάν αυξηθεί η περίμετρος των δανειοληπτών, θα ωφεληθούν περισσότερες επιχειρήσεις από τα έκτακτα μέτρα στήριξης.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η δεύτερη εκταμίευση του προγράμματος εγγυοδοσίας με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ που συνεπάγεται ρευστότητα 3,5 δισ. ευρώ μέσω της μόχλευσης. Αυτό εξήγγειλε με δηλώσεις του την Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. «Ξεκινάμε τη δεύτερη φάση, όπου τώρα θα έχει μεγαλύτερο ποσό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και λιγότερο για τις πολύ μεγάλες. Άρα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πάρουν περίπου άλλα 3 δισεκατομμύρια σε δάνεια εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο», ανέφερε.

neratzoulis neo

Θυμίζεται ότι το εγγυοδοτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας αφορά σε δανεισμό για κεφάλαιο κίνησης, με ποσοστό κρατικής εγγύησης που ανέρχεται σε 80%. Η εγγύηση παρέχεται για νέα δάνεια εντός του έτους και θα έχουν διάρκεια έως 5 έτη.

Προ των πυλών βρίσκεται και το νέο ΤΕΠΙΧ ΙΙ μέσω του οποίου θα διοχετευτούν στην αγορά επιπλέον 603 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί η υπερβάλλουσα ζήτηση. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε ΜμΕ επιχειρήσεις παρέχοντας κεφάλαιο κίνηση με 100% επιδότηση τόκων για διάστημα δύο ετών. Για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου, επιδοτούνται οι τόκοι κατά 40%. Το ποσό χρηματοδότησης έχει μέγιστο όριο τα 500.000 ευρώ και η διάρκεια του δανείου κυμαίνεται από 2 έως 5 χρόνια.

CNA Stream

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...
Back to top button