ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρές ανατιμήσεις στα κυλικεία των σχολείων – Τι αναφέρει η απόφαση

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Εκτός από τις ανατιμήσεις κατά περίπου 20% στα σχολικά είδη, ελαφρώς «τσιμπημένα» θα είναι και τα είδη σε διατίμηση που διατίθενται από τα κυλικεία των σχολείων. Κοινώς, το κολατσιό των μικρών μαθητών θα γίνει φέτος πιο «αλμυρό».

Σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, οι ανώτατες τιμές στα εν λόγω είδη διαμορφώνονται ως εξής: 

“ΧΡΥΣΟΣ

  • Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό, με τυρί (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, ελαιολάδου και άλλων): 1,20 ευρώ (η περσινή ανώτατη τιμή ήταν 1,10 ευρώ)
  • Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό με τυρί και γαλοπούλα (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας ελαιολάδου και άλλων): 1,50 ευρώ (πέρσι ήταν 1,35 ευρώ)
  • Απλό αρτοσκεύασμα -Κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό, σε ατομική συσκευασία τουλάχιστον 95 γραμμαρίων: 0,60 ευρώ (πέρσι ήταν 0,50 ευρώ)
  • Τυρόπιτα -Πίτα λαχανικών σε ατομικές μερίδες των 140 γρ.: 1,30 ευρώ (πέρσι ήταν 1,20 ευρώ)
  • Εμφιαλωμένο νερό των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου: 0,40 ευρώ (πέρσι ήταν 0,35 ευρώ)

Από το φετινό κατάλογο των ειδών σε διατίμηση απουσιάζουν οι συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, που πέρσι πωλούνταν με ανώτατη τιμή 1 ευρώ, απελευθερώνοντας έτσι φέτος την τιμή πώλησης.

Που οφείλονται οι αλλαγές στις ανώτατες τιμές

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Απόφασης, οι αλλαγές στις ανώτατες τιμές έγιναν λαμβάνοντας υπόψιν δύο παραμέτρους. Κατ’ αρχάς, Την ανάγκη στήριξης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας, καθώς και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς. Κυρίως, όμως, το γεγονός ότι κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο 2021 έως και τον Ιούλιο 2022 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του γενικού επιπέδου τιμών που επηρεάζει το κόστος παραγωγής και κτήσης των ειδών που προσφέρονται από τα κυλικεία με ρυθμισμένο ανώτατο όριο τιμής, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία Ιουλίου 2022 της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και ειδικότερα των κωδικών COICOP5: 01113 «Ψωμί», 01114 «Άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής», 01221 «Μεταλλικό – Ανθρακούχο νερό» και 01223 «Χυμοί φρούτων».

“IN_AND_OUT


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button