Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενέργεια: Τα μέτρα που θα ισχύσουν από 1η Δεκεμβρίου

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Το αργότερο από την 1η Δεκεμβρίου 2022 θα πρέπει να αρχίσει η εφαρμογή των έκτακτων μέτρων για την ηλεκτρική ενέργεια που ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν και θα ισχύσουν έως τις 31 Μαρτίου 2023.

Τα μέτρα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών που δεν χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο και την  υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης κατά 5% στις ώρες αιχμής.

“IN_AND_OUT

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι θα επανεξετάσει τα μέτρα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της παροχής και των τιμών του ρεύματος στην ΕΕ, και θα υποβάλει σχετική έκθεση στο Συμβούλιο.

Επαναξιολόγηση της εισφοράς αλληλεγγύης τον Οκτώβριο του 2023

Η εισφορά αλληλεγγύης στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων – πετρελαϊκών, φυσικού αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων – θα ισχύσει για ένα χρόνο, αλλά η Επιτροπή θα προχωρήσει σε επαναξιολόγησή της έως τις 15 Οκτωβρίου 2023, «λαμβάνοντας υπόψη τη γενική κατάσταση του τομέα ορυκτών καυσίμων και τα πλεονάζοντα κέρδη που θα έχουν προκύψει και θα υποβάλει έκθεση σχετικά με τα κύρια πορίσματα της εν λόγω επανεξέτασης στο Συμβούλιο».

Mechanical Solutions

Η πρόταση για τα μέτρα έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία από το Συμβούλιο και όχι με ομοφωνία.

Γιατί τέθηκε το πλαφόν των εσόδων στα 180 ευρώ η μεγαβατώρα

Το πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών – που χρησιμοποιούν ΑΠΕ, λιγνίτη ή πυρηνική ενέργεια – καθορίστηκε στα 180 ευρώ η μεγαβατώρα, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η διαθεσιμότητα και η κερδοφορία των υφιστάμενων επενδύσεων και οι μελλοντικές επενδυτικές αποφάσεις, σύμφωνα με τους στόχους της πολιτικής για την πράσινη μετάβαση που έχει ανακοινώσει η ΕΕ για το 2030 και το 2050.

«Για να διατηρηθεί το αναγκαίο περιθώριο ασφαλείας, το ανώτατο όριο τέθηκε σημαντικά πάνω από τις προσδοκώμενες μέσες αγοραίες τιμές των συμμετεχόντων στην αγορά για τις ώρες αιχμής, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», σημειώνεται.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι τα κράτη μέλη θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν έως και 117 δις. ευρώ με το πλαφόν αυτό.

Τα έσοδα που υπερβαίνουν το ανώτατο όριο θα εισπράττονται από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών και θα πρέπει να διοχετεύονται στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία γενικότερα, που είναι όλα εκτεθειμένα στις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η παρεχόμενη στήριξη θα πρέπει να διατηρεί το κίνητρο για μείωση της κατανάλωσης. Οι αποφάσεις σχετικά με την ακριβή κατανομή θα λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο σύμφωνα με τις αρχές που καθορίζονται στον κανονισμό της ΕΕ.

Εκτίμηση για έσοδα 25 δισ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά

Η εισφορά αλληλεγγύης  καθορίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο – με ελάχιστο συντελεστή 33% στην πέραν του 20% αύξηση των κερδών το 2022 σε σχέση με τον μέσο όρο της τριετίας 2019-2021 – για να αποφευχθούν αρνητικές δευτερογενείς επιπτώσεις στην αγορά ενέργειας από μη συντονισμένα εθνικά μέτρα και για να μειωθούν σημαντικά οι κίνδυνοι δικαστικών διενέξεων μεταξύ εταιρειών και κυβερνήσεων.

Τα κράτη μέλη θα είναι υπεύθυνα για την είσπραξη της εισφοράς αλληλεγγύης και την ανακατανομή των κερδών «με την επιφύλαξη της συμμόρφωσης με το δίκαιο της ΕΕ». Τα έσοδα από την εισφορά θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, ιδίως των ευάλωτων καθώς και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί σημαντικά.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι η εισφορά αλληλεγγύης θα αποφέρει δημόσια έσοδα ύψους 25 δισ. ευρώ, τα οποία θα αναδιανεμηθούν από τα κράτη μέλη.

Ο προτεινόμενος κανονισμός του Συμβουλίου περιλαμβάνει υποχρεώσεις τακτικής υποβολής εκθέσεων, από την 1η Δεκεμβρίου 2022, μέσω των οποίων η Επιτροπή θα παρακολουθεί τη λήψη και την εφαρμογή των μέτρων από τα κράτη μέλη.

Θα παραμείνουν υψηλές οι τιμές ενέργειας

Η Κομισιόν αναφέρει ότι αποφάσισε να παρέμβει τώρα στην αγορά καθώς οι λιανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 50 % σε ετήσια βάση σε σχέση με  τον Ιούλιο του 2021.

Οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να παραμείνουν υψηλές λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά ως αποτέλεσμα του κινδύνου περαιτέρω διαταραχών του εφοδιασμού της ΕΕ με αέριο από τη Ρωσία, σύμφωνα με την Επιτροπή.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button