ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση μισθού έως 20% για όσους απασχολούνται με μειωμένο ωράριοΜείωση μισθού από 16% έως 20% για όσους εντάσσονται στη νέα εκ περιτροπής απασχόληση, στις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά ή επαναλειτουργούν, παραδέχτηκε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Σε δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6», ο υπουργός μίλησε για την εφαρμογή του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» τονίζοντας πως καλύπτει το 60% της απώλειας εισοδήματος του εργαζόμενου, ενώ ο εργοδότης πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο 100% του μισθού που ίσχυε προ πανδημίας.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Ωστόσο, αν και χαρακτήρισε «ακραία περίπτωση» το 20% που παραθέτει η αντιπολίτευση ως ποσοστό μείωσης μισθού, ο ίδιος ανέφερε πως «η οροφή της απώλειας (σ.σ. στους μισθούς) είναι 16%».

«Για παράδειγμα, εργαζόμενος με μισθό προ πανδημίας 1.000 ευρώ, αν ο εργοδότης επιλέξει να τον απασχολεί στο 50% του ωραρίου του, θα λαμβάνει 500 ευρώ από τον εργοδότη και από την πολιτεία, η οποία επιδοτεί το 60% του νέου μισθού, άλλα 300 ευρώ», δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

swell adv 2021

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως η διάρκεια του προγράμματος αυτού προσδιορίζεται από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 31 Σεπτεμβρίου 2020, ενώ όσες επιχειρήσεις θα παραμείνουν και το επόμενο διάστημα κλειστές λόγω κρατικής εντολής διατηρούν το προστατευτικό καθεστώς τους, όπως και οι εργαζόμενοί τους, στους οποίους καταβάλλεται το επίδομα 534 ευρώ.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

«Είναι καθαρή επιλογή της κυβέρνησης να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι» σημείωσε η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι «παρατάθηκε η αναστολή των συμβάσεων εργασίας, η οποία είναι ανεργία με το πενιχρό επίδομα των 530 ευρώ τον μήνα».

Η κα Αχτσιόγλου τόνισε πως επιβάλλεται «οριζόντια μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 20% με τη γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας», οι εργαζόμενοι «είτε απολύονται, είτε μειώνονται οι μισθοί τους, είτε δεν ξέρουν αν θα επιστρέψουν στην εργασία».

Πώς επιβάλλεται η νέα εκ περιτροπής απασχόληση

Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στις  πληττόμενες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που επαναλειτουργούν τον Μάιο και για όσο χρόνο αυτές συνεχίζουν να πλήττονται, μπορούν να εφαρμόσουν το μέτρο της λειτουργίας της επιχείρησης με «προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας».

Ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο 2 εβδομάδες το μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα και να εισπράττει το 50% του μισθού του. Το υπόλοιπο τμήμα του μισθού θα καλύπτεται από το κράτος, μέχρι το ύψος του 60%.

Στο καθεστώς του προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας της, πρέπει να εντάσσεται τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης του οποίου οι συμβάσεις εργασίας δεν τελούν σε αναστολή, δηλαδή των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας είτε δεν είχαν τεθεί ποτέ σε αναστολή, είτε έχει λήξει η αναστολή τους.

Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του «προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας», υποχρεούνται να διατηρήσουν, τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, δηλαδή τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας, για όσο διάστημα ισχύει η νέα μορφή ευέλικτης απασχόλησης.


Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button