ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση ενοικίων | Σχέδιο για online επιβεβαίωση δικαιούχων

Μια νέα εφαρμογή που θα αυτοματοποιεί τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων μείωσης ενοικίων «COVID» Ιανουαρίου και μετά σχεδιάζουν στελέχη της ΠΟΜΙΔΑ και της ΑΑΔΕ με στόχο να γίνεται αυτόματα (με την υποβολή της αίτησης COVID) ο έλεγχος ως προς το αν ο ενοικιαστής δικαιούται ή όχι τη μείωση του ενοικίου τον κάθε μήνα.

Με τα σημερινά δεδομένα απαιτούνται μήνες για να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εάν ο ενοικιαστής τους δικαιούται τη μείωση (την οποία λογικά έχει ζητήσει από την 1η του μήνα).

neratzoulis neo

Με το νέο σύστημα που επεξεργάζεται η ΠΟΜΙΔΑ και η ΑΑΔΕ ο έλεγχος ως προς το αν ο ενοικιαστής δικαιούται ή όχι τη μείωση του ενοικίου (τον συγκεκριμένο μήνα) θα γίνεται αυτόματα, μέσω του ΑΦΜ & ΚΑΔ της δραστηριότητάς του, τη στιγμή υποβολής της δήλωσης COVID.

Δηλαδή, μόλις υποβάλλεται η αίτηση θα γίνεται αυτόματα η εκκαθάριση και ο έλεγχος της δήλωσης. Έτσι θα καταβάλλονται νωρίτερα οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες, χωρίς δηλαδή να απαιτείται η λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων COVID ( έως το τέλος του επόμενου μήνα από τον μήνα αναφοράς).

bakaliko lagos

To υφιστάμενο σύστημα είναι ιδιαίτερα προβληματικό! Την πρώτη κάθε μήνα οι ιδιοκτήτες εισπράττουν τα μειωμένα ενοίκια με την προσδοκία της μερικής αποζημίωσης από το κράτος και περιμένουν κάποιους μήνες για να μάθουν εάν τελικά ο ενοικιαστής τους ήταν δικαιούχος της μείωσης!

Η αυτοματοποίηση της διαδικασίας αυτής θα έχει ως αποτέλεσμα οι επιστροφές για τα ενοίκια να γίνουν άμεσα και σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών. Όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας τον Ιανουάριο το ελληνικό Δημόσιο θα πιστώσει τις αποζημιώσεις για το 50% της απώλειας των ενοικίων του Νοεμβρίου, ενώ τον Φεβρουάριο θα καταβληθούν τόσο οι αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Δεκεμβρίου αλλά και του Ιανουαρίου 2021.
Σχετικά άρθρα

Back to top button