ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη βουτιά κατά 59% της χονδρικής τιμής ρεύματος

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Σε διάστημα πέντε ημερών από τότε, στις 22 Δεκεμβρίου, που καταγράφηκε το ιστορικό ρεκόρ των 415,94 ευρώ/MWh έως και σήμερα η μέση τιμή χονδρικής τιμής ρεύματος βούτηξε κατά 59%. Για σήμερα στην «αγορά επόμενης ημέρας» του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση τιμή για τις συναλλαγές είναι τα 171,90 ευρώ/MWh.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ενέργειας, η κατακόρυφη πτώση αποδίδεται αφενός στους ισχυρούς ανέμους που πνέουν και άρα στην ηλεκτροπαραγωγή έχουν μπει τα φθηνά αιολικά πάρκα αλλά και στη κατρακύλα των τιμών φυσικού αερίου στην ολλανδική πλατφόρμα των συναλλαγών TTF. Για το ίδιο προαναφερόμενο χρονικό διάστημα η τιμή του αερίου από τα 175 ευρώ/MWh έχει πέσει στα επίπεδα των 108 ευρώ/MWh.

“ΧΡΥΣΟΣ

Βέβαια, η πορεία αυτή δεν είναι αξιόπιστη ως προς την εξαγωγή ασφαλών προβλέψεων για μακροπρόθεσμη πτώση των τιμών ενέργειας, αφού παραμένει ανοικτή η διένεξη Μόσχας – Βρυξελλών για τον Nord Stream 2.

Πως οι ΑΠΕ έριξαν τις τιμές

Στην Ελλάδα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στο ενεργειακό μίγμα οι ΑΠΕ είναι κυρίαρχες με μερίδιο μαζί με τα υδροηλεκτρικά που αγγίζει ή και ξεπερνά το 50%. Η χρήση φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή για σήμερα είναι περιορισμένη στο 26,86%. Οι ΑΠΕ αντιστοιχούν στο 38,97% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά στο 11,80%.

“IN_AND_OUT

Έτσι, οι φθηνές ΑΠΕ έχουν σαν αποτέλεσμα να ρίχνουν το κόστος των συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας. Σε σχέση με χθες καταγράφεται μείωση 10%, ενώ για τη χθεσινή σε σχέση με την προχθεσινή ημέρα η μείωση ήταν 8,22%.

Παράγοντες της αγοράς ενέργειας υπογραμμίζουν με αφορμή αυτά τα μεγέθη τη σημασία της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα αλλά και της ανάπτυξης συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Ιδίως με τα συστήματα μεγάλης διάρκειας θα υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων ρεύματος σε περιόδους χαμηλών τιμών και στη συνέχεια η διοχέτευσης τους στο σύστημα σε εποχές ακριβού ενεργειακού κόστους με αποτέλεσμα τον περιορισμό των επιπτώσεων στις τιμές των καταναλωτών.

Mechanical Solutions


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button