ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lockdown: Τα νέα μέτρα που εξετάζονται για στήριξη κλειστών επιχειρήσεωνΝέα δέσμη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που δεν δύνανται να λειτουργήσουν με τη μέθοδο click away εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς εκτιμάται ότι οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου δεν μπορούν να ανοίξουν.

Οι παράγοντες της αγοράς ζητούν γενναίες αποφάσεις καθώς, όπως λένε, «έχουν γονατίσει» από το παρατεταμένο καθολικό lockdown που επιβλήθηκε για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Η παράταση του lockdown και η μείωση του τζίρου των Χριστουγέννων αφήνει βαθύ αποτύπωμα στην οικονομία. Ενώ το εμπόριο ελπίζει να πάρει μία μικρή ανάσα από την εφαρμογή του click away, οι επιχειρηματίες ζητούν γενναίο κούρεμα των οφειλών τους. «Έχουμε προτείνει το μη επιστρεπτέο ποσοστό από το πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, να πάει στο 70%», σημείωσε, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, αποκάλυψε ότι εξετάζεται το αίτημα των επιχειρήσεων, να γίνει μη επιστρεπτέο ένα μέρος από τους πρώτους κύκλους του προγράμματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Παράγοντες της αγοράς ζητούν να μην επιστραφεί το 50% από την Επιστρεπτέα 1, 2 και 3. Εκτιμούν, μάλιστα, πως για να διασωθούν οι επιχειρήσεις, το μή επιστρεπτέο ποσοστό του 5ου κύκλου που θα ανοίξει τον Ιανουάριο θα πρέπει να φτάνει στο 70%.

swell adv 2021

Τα μέτρα που εξετάζονται

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΙΝΕΜΥ/ΕΣΕΕ), οι οκτώ από τις δέκα επιχειρήσεις λιανεμπορίου δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν με το click away και θα παραμείνουν κλειστές. Πρόκειται για περίπου 128.000 επιχειρήσεις, που δεν θα δουν τον τζίρο τους να αυξάνεται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και συνολικά απασχολούν 500.000 εργαζόμενους.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε το Open, εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να καλυφθεί από το κράτος ολόκληρο το ενοίκιο Δεκεμβρίου των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές, ενώ σε περίπτωση συναλλαγής που απαιτεί ΦΠΑ, η πληρωμή να πάει για μετά την άνοιξη. Παράλληλα, εξετάζεται:

  • πρόγραμμα πληρωμής τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων
  • και δάνεια ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις


Σχετικά άρθρα

Back to top button