ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lazard: Η εταιρεία – μύθος για τις υπερχρεωμένες χώρεςΤελευταία ενημέρωση:

Αργεντινή, Αίγυπτος, Ινδονησία, Ιράκ, Ακτή Ελεφαντοστού, Κύπρος, Αιθιοπία, αλλά και Ελλάδα -ξανά, ήδη από την περασμένη εβδομάδα- έχουν κατά καιρούς στηριχθεί στη Lazard Ltd.

Οι δραστηριότητες της Lazard, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», την έφεραν στην Αργεντινή, μετά τη χρεοκοπία της χώρας το 2001, όπως και στη Βαγδάτη μετά την εισβολή της Δύσης που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Την έφεραν και στην Αθήνα -η Lazard κέρδισε έως 25 εκατ. ευρώ μέσα σε δύο χρόνια για υπηρεσίες που παρείχε στην Ελλάδα, όπως είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση- αλλά πρόκειται για «σταγόνα στον ωκεανό».

Μπορεί η εταιρεία να είναι φειδωλή ως προς τη δημοσιοποίηση στοιχείων, ωστόσο η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε κυβερνήσεις της απέφερε μόνο για το 2014 λειτουργικά έσοδα 1,2 δις ευρώ.

Η Lazard είναι γνωστή για συγχωνεύσεις και εξαγορές, όμως, η ιδιότητα του συμβούλου σε κυβερνήσεις που έχουν μείνει από ρευστό, είναι η αιτία της μεγάλης φήμης της.

Δεν ρισκάρουν κεφάλαιο, όλα τα έξοδα πληρωμένα

«Πρόκειται για δραστηριότητα με πολύ υψηλά ποσοστά κέρδους» λέει ο Γουίλιαμ Κόουχαν, πρώην τραπεζίτης Lazard και συγγραφέας βιβλίου για την εταιρεία.

Επικεφαλής είναι ο τραπεζίτης Ματιέ Πιγκάς, που εδρεύει στο Παρίσι, ιδιοκτήτης της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», ο οποίος εκδίδει επίσης, περιοδικό για τη ροκ μουσική.

Η Lazard είναι πάλι «εδώ», αφού η νέα ελληνική κυβέρνηση την προσέλαβε ξανά, στην προσπάθεια της να μειώσει το δημόσιο χρέος που ανέρχεται σε περίπου 315 δις ευρώ.

Η εταιρεία έχει επίσημη έδρα τις Βερμούδες και γραφεία στη Νέα Υόρκη και το Παρίσι.

Περί αμοιβής

Οι τιμές των συμβούλων που προσλαμβάνουν οι χώρεςκαθορίζονται με βάση τη μείωση του χρέους που επιτυγχάνεται και το ποσοστό των πιστωτών που συμμετέχουν στην αναδιάρθρωση.

Αργεντινή

Πάντως, οι υπηρεσίες που παρέχει η Lazard έχουν κατά περίπτωση αμφισβητηθεί, όπως για παράδειγμα στην Αργεντινή, η οποίαπαραμένει ως επί το πλείστον αποκλεισμένη από τις αγορές μία δεκαετία (μετά τη χρεοκοπία της ύψους 95 δις δολαρίων), παρότι θεωρείται μία από τις χώρες με τον μεγαλύτερο πλούτο παγκοσμίως.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close