ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός | Στη δημοσιότητα το σχέδιο διαβούλευσης

Στη δημοσιότητα δόθηκε το σχέδιο διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό και πώς αυτός θα διαμορφωθεί, ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένονται την Δευτέρα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατέστερο σενάριο είναι ότι μάλλον θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανήρτησε στην ιστοσελίδα του, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου 4172/2013 (άρθρο 103 παρ. 6), το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης που συνέταξε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), σε συνεργασία με πενταμελή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, καθώς και όλες τις σχετικές εκθέσεις των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων, τα υπομνήματα των κοινωνικών εταίρων και τα σχετικά πρακτικά της προφορικής διαβούλευσης, που πραγματοποιήθηκε στις 24/5/2021.

Ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, επί του παρόντος διαμορφώνεται ως εξής: α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα εξακόσια πενήντα ευρώ (650,00 €). β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα είκοσι εννέα ευρώ και τέσσερα λεπτά (29,04 €).

swell adv 2021

Υπογραμμίζεται ότι, κατά την παράγραφο 1/β του άρθρου 103, του ν. 4172/2013, ατομικές συμβάσεις εργασίας και συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης, υπολειπόμενες από το νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο ή της αντίστοιχης προκύπτουσας αναλογίας για τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Μέχρι και σήμερα ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, δεν έχουν επαναπροσδιοριστεί.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Στη διαβούλευση, που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου, συμμετείχαν:

– Εκ μέρους των εργαζομένων η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) – Εκ μέρους των εργοδοτών, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)

– Τα εξής επιστημονικά ινστιτούτα και φορείς: 1. Τράπεζα της Ελλάδος 2. Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) 3. Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) 4. Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) 5. Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) 6. Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) 7. Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ) 8. Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ) 9. Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ) 10. Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ (INSETE) 11. Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι αποφάσεις για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου θα ληφθούν κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button