Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάτω από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο

GMG

SKALA

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

Χωρίς πυξίδα κινούνται τις τελευταίες ημέρες οι αγορές, με τα εμπορεύματα κυρίως να κινούνται πάνω-κάτω, προκαλώντας αναστάτωση στους επενδυτές, τους καταναλωτές και τις κυβερνήσεις.

Η πρόβλεψη για την επόμενη ημέρα μοιάζει κάτι σαν το Μαντείο των Δελφών. Ουδείς είναι σε θέση να εκτιμήσει το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα, ποια θα είναι τα επίπεδα αντίστασης και βέβαια πότε θα τελειώσει αυτός ο εφιάλτης που ξεκίνησε στη αρχή του περασμένου χειμώνα και κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα.

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Δύο από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το πετρέλαιο και το ευρώ. Η τιμή του «μαύρου χρυσού» που έδειχνε να ανακάμπτει μέχρι το μεσημέρι μετά την χθεσινή βουτιά σχεδόν 10%, νωρίς το απόγευμα πέρασε σε αρνητικό έδαφος και βρέθηκε κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, κάτι που έχει να συμβεί από τις 11 Απριλίου.

Ο φόβος για ύφεση κυριαρχεί

Βασική αιτία για την πτώση του πετρελαίου δεν είναι άλλη από το φόβο που κυριαρχεί ότι η ευρωπαϊκή, αλλά και η αμερικανική οικονομία βρίσκονται προ των θυρών μίας ακόμη ύφεσης.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Παρά το γεγονός ότι οι θεσμικοί φορείς και οι κυβερνήσεις καθησυχάζουν τους πάντες ότι αυτό το ενδεχόμενο, για την ώρα τουλάχιστον, είναι πολύ μακρινό, εντούτοις ελάχιστους φαίνεται να πείθουν.

Οι αναλυτές των τραπεζών βλέποντας τα στοιχεία της κατανάλωσης να εμφανίζονται με αρνητικό πρόσημο, θεωρούν ότι αν δεν αλλάξει κάτι εντυπωσιακά προς το καλύτερο, τότε το 2023 η ύφεση θα είναι εδώ.

Zuper Service

Οι μοναδικές οικονομίες που για την ώρα τουλάχιστον ανθίσταται απέναντι σε αυτή την λαίλαπα της κρίσης και του πληθωρισμού είναι όσες έχουν εξάρτηση από τον τουρισμό, μεταξύ αυτών βέβαια και η Ελλάδα. Ωστόσο και εκεί οι επιπτώσεις θα είναι οδυνηρές εάν οι Κασσάνδρες της ύφεσης επιβεβαιωθούν.

Η Ευρώπη πληρώνει το «μάρμαρο»

Σε ό,τι αφορά το ευρώ και εδώ κορυφώνονται οι πιέσεις. Οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα είναι περισσότερο δομικό και ουσιαστικό στην Ευρώπη από ότι στις ΗΠΑ. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία με την Ρωσική εισβολή, όλοι θεώρησαν ότι το «μάρμαρο» αυτής της κρίσης θα το πληρώσουν οι ευρωπαίοι, κάτι που μέχρι στιγμής τουλάχιστον φαίνεται να επιβεβαιώνεται.

Σήμερα το ευρώ έχει βρεθεί στο 1,018, έναντι του δολαρίου, ενώ μέσα στην ημέρα έχει καταγράψει και ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταία που είχε βρεθεί σε ανάλογη θέση ήταν το μακρινό 2002. Κατά συνέπεια, βρίσκεται στα χαμηλά 20 ετών.

Τέλος, η χονδρική τιμή του ρεύματος βρέθηκε για μία ακόμη ημέρα κατά πολύ πάνω από τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα, έστω και αν υποχώρησε ελαφρά σε σχέση με χθες, ενώ το φυσικό αέριο συνεχίζει να καλπάζει και βρίσκεται πάνω από τα 170 ευρώ.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button