ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθαρά Δευτέρα: Πώς αμείβονται όσοι εργάζονται εκείνη την ημέρα

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ), με αφορμή τον ερχομό της Καθαράς Δευτέρας, η οποία φέτος είναι η 11η Μαρτίου, εξέδωσαν ανακοίνωση για ενημέρωση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα για τον τρόπο αμοιβής της συγκεκριμένης ημέρας.

Εκ του νομοθετικού πλαισίου των εργατικών διατάξεων γίνεται διάκριση των αργιών σε υποχρεωτικές και σε προαιρετικές. Κατά τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία, επαγγελματική δραστηριότητα, καθώς και η απασχόληση των μισθωτών και μεταξύ άλλων σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η 25η Μαρτίου, η Δευτέρα του Πάσχα, η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ στις προαιρετικές ανήκει η 28η Οκτωβρίου.

Η μόνη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο είναι ότι στις υποχρεωτικές αργίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών, ενώ κατά την προαιρετική αργία εξαρτάται από την κρίση (βούληση) του εργοδότη.

Η Καθαρά Δευτέρα λοιπόν δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Αν εργαζόμενος απουσιάσει αυθαίρετα από την εργασία του κατά την ημέρα εκείνη, δεν δικαιούται αποδοχές.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηριστεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, ατομικής σύμβασης, κανονισμού εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργαστούν, δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ, όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους. Αν παρότι έχει χαρακτηριστεί η Καθαρά Δευτέρα «πρόσθετη εορτή αργία» για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει φέτος κατ’ εξαίρεση, τότε, για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους και επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογιστεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

CNA Newsroom

Το να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευτούν είναι δημοσιογραφία. Όλα τα άλλα είναι απλά δημόσιες σχέσεις.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close