ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηράκλειο: Ο Δήμος σκέφτεται να αγοράσει «κόκκινα» δάνεια πολιτών όπως στην Ζαχάρω

Τελευταία ενημέρωση:

Πολλοί Δήμοι της χώρας βλέπουν ότι δεν προχωρούν οι ρυθμίσεις των δόσεων και αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημοτών προς τα ταμεία των Δημαρχείων. Στο Δήμο ξέρουν ότι μέσα σε μια γενικευμένη κατάσταση αδυναμίας πληρωμής όλων των οφειλών από τους πολίτες, είναι λογικό να υπάρχει πρόβλημα και στην πληρωμή των υποχρεώσεων προς το Δήμο ή να περνούν σε δεύτερη μοίρα οι πληρωμές προς τους Δήμους.

Γι’ αυτό και ο Δήμος Ηρακλείου κινείται προς την κατεύθυνση εξαγοράς των κόκκινων δανείων. Αν και βρίσκεται σε διερευνητικό στάδιο συτή τη στιγμή. Ο Δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, σε πρώτη φάση ανακοίνωσε πως θα διερευνηθεί το υπάρχον νομικό πλαίσιο και οι δυνατότητες που παρέχονται ώστε να μπορούν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εξαγοράσουν κάποια τέτοια δάνεια με κοινωνικά κριτήρια!

Μάλιστα το θέμα συζητήθηκε ήδη στην Αθήνα με κάποιους δημάρχους που κινούνται σε αυτή τη λογική. Αρκετοί είναι και οι δήμοι που εξετάζουν τη δημιουργία ενός Fund για τη σωτηρία των κοινωνικά αδύναμων!

Η ιδέα ξεκίνησε από το δήμαρχο Ζαχάρως Νίκο Φάμελο, που αποφάσισε να λάβει μια τέτοια πρωτοβουλία για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κατοίκων της περιοχής του. Αρκετοί είναι οι δήμαρχοι, κι ανάμεσα τους και ο Βασίλης Λαμπρινός που τη βλέπουν με καλό μάτι και διερευνούν τους τρόπους που μπορεί αυτή η πιθανότητα να γίνει και πραγματικότητα.

Οι ενδιαφερόμενοι δήμοι σκέφτονται να δημιουργήσουν κι ένα δίκτυο μεταξύ τους, ώστε να συνεργαστούν καλύτερα αλλά και να πιέσουν την πολιτεία να νομοθετήσει προς αυτήν την κατεύθυνση !

Σε δεύτερο επίπεδο κι αφού εξασφαλιστεί το νομικό πλαίσιο θα συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να καταγραφούν όλες οι περιπτώσεις κόκκινων δανείων σε επίπεδο Ηρακλείου. Ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο θα επιτρέψει στο Δήμο Ηρακλείου ( αλλά και σε όποιον άλλο δήμο της Κρήτης ενδιαφέρεται ) να καταθέσει μια πειστική πρόταση με τη σύσταση μιας εταιρείας ειδικού σκοπού που θα αναλάβει την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close