Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Τα δύσκολα για την εστίαση είναι μπροστά

GMG

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

Ο κλάδος της εστίασης συγκαταλέγεται αναμφισβήτητα μεταξύ εκείνων που επλήγησαν δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης γράφει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς.

Κατά τη διάρκειά της οι επιχειρήσεις του κλάδου τελούσαν υπό καθεστώς αναστολής της λειτουργίας τους, ενώ ακόμη και κατά τα διαστήματα που είχε αρθεί το καθεστώς αναστολής λειτουργούσαν με προϋποθέσεις οι οποίες περιόριζαν σημαντικά τη δραστηριότητά τους.

GRUPPO ΧΡΥΣΟΣ

IN AND OUT

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Η κυβέρνηση έλαβε σειρά υποστηρικτικών μέτρων επιβίωσης που βασίστηκαν στην προσδοκία της δυναμικής ανάκαμψης όταν οι οικονομίες θα επέστρεφαν σε συνθήκες κανονικότητας. Ωστόσο η έκρηξη του πληθωρισμού, που από τα μέσα του 2021 και μετά καλπάζει, εξουδετέρωσε την προοπτική μιας δυναμικής ανάκαμψης.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον τα προβλήματα που είχαν συσσωρεύσει οι επιχειρήσεις εντάθηκαν, με κυριότερο αυτό της εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Η τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 30 Ιουνίου – 15 Ιουλίου 2022 σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης, καταδεικνύει πως τα δύσκολα για τον κλάδο είναι μπροστά, παρά το γεγονός πως η καλή τουριστική περίοδος μπορεί να επιτρέψει την αναπλήρωση μέρους των απωλειών σε όσες επιχειρήσεις επωφελούνται από τον τουρισμό.

Ζημιές για έξι στις δέκα

Είναι ενδεικτικό ότι οι έξι στις δέκα επιχειρήσεις το 2021 έκλεισαν με ζημιές, ενώ ο αριθμός των πελατών και οι ποσότητες των παραγγελιών συρρικνώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 για το 52,9% και το 63,7% αντίστοιχα σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Zuper Service

Παράλληλα το κόστος λειτουργίας στην εστίαση αυξήθηκε μεσοσταθμικά τους τελευταίους 12 μήνες κατά 41,7% με το κόστος της ενέργειας να αυξάνεται κατά  87,2%, των πρώτων υλών και εμπορευμάτων κατά 37,9% και των καυσίμων κατά 50,8%, οδηγώντας τις οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις σε αύξηση των τιμών, ενώ η μία στις δύο επιχειρήσεις αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και τέσσερις στις δέκα δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα.

Ολοι αυτοί οι δείκτες συντείνουν στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της εστίασης βρίσκονται σε αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο ή σε ιδιώτες.

Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση δεν επαρκούν, καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει με τις τιμές στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες να έχουν εκτοξευθεί και να αναμένονται και νέες αυξήσεις. Ταυτόχρονα οι λογαριασμοί για την πληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών έρχονται στους επιχειρηματίες και μαζί με τις άλλες υποχρεώσεις κάνουν αβέβαιη τη δυνατότητα αποπληρωμής τους.

Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον και δεδομένων των ραγδαίων επικείμενων εξελίξεων το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμη η έγκαιρη προώθηση μιας πολυεπίπεδης συντεταγμένης δέσμης μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης, στοχευμένων σε εκείνες τις επιχειρήσεις που το έχουν ανάγκη ώστε να αποσοβήσουν τον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης που θα είναι επιζήμια για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

*Ο Γιώργος Καββαθάς είναι πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button