ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πρόωρη μείωση αφορολόγητου προκαλεί τρόμο

Τελευταία ενημέρωση:

Στον έντονο απόηχο των πληροφοριών, που δεν διαψεύστηκαν από την Ουάσινγκτον και οι οποίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ ετοιμάζεται να ζητήσει την πρόωρη μείωση του αφορολογήτου, δηλαδή την ταυτόχρονη μείωση συντάξεων και την αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων, περίπου 1,2 εκατ. φορολογούμενοι έχουν χάσει τον ύπνο τους.

Όλοι αυτοί κινούνται στην εισοδηματική ζώνη των 5.600-9.000 ευρώ και παραμένουν ως τώρα σχεδόν ή απολύτως αφορολόγητοι, καθώς καλύπτονται από το αφορολόγητο που κλιμακώνεται από τις 8.636 ευρώ για όσους δεν έχουν παιδιά, έως τις 9.545 ευρώ για όσους έχουν από τρία παιδιά και πάνω. Αν στραβώσει το πράγμα, από του χρόνου κιόλας, δηλαδή 12 μήνες νωρίτερα από την ψηφισμένη διάταξη, το αφορολόγητο θα κλιμακώνεται από τις 5.681 ευρώ έως τις 6.591 ευρώ αντιστοίχως.

Τι πρόκειται να συμβεί σε όλους αυτούς που έχουν μηνιαίο εισόδημα το οποίο μόλις και μετά βίας φτάνει στα 650 ευρώ; Θα χάσουν ως και ένα μισθό ή σύνταξη τον χρόνο, καθώς η δεύτερη μείωση του αφορολογήτου μετά το καλοκαίρι του 2016 οδηγεί σε αύξηση φόρου ως και 650 ευρώ. Όπως προκύπτει, δε, από την ανάλυση των επιβαρύνσεων ανά κλιμάκιο εισοδήματος, από τα 9.000 ευρώ και πάνω η αύξηση φόρου είναι ακριβώς ίδια για όλους: 650 ευρώ!

Έτσι, για παράδειγμα, μισθωτός των 9.000 ευρώ τον χρόνο θα δει την Πρωτοχρονιά του 2020 να ανεβαίνει ο πήχης της φορολογίας εισοδήματός του στα 730 ευρώ, από τα 80 ευρώ σήμερα, ενώ την ίδια ακριβώς επιβάρυνση θα έχει άλλος μισθωτός με εισόδημα 20.000 εισόδημα ή 30.000 ευρώ και πάει λέγοντας.

Από την γκιλοτίνα δεν γλιτώνουν ούτε όσοι έχουν παιδιά ή είναι πολύτεκνοι. Η μείωση της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ είναι οριζόντια και δεν εξαιρείται κανείς. Έτσι, για μισθωτό με 4 παιδιά το αφορολόγητο «προσγειώνεται» στα 6.591 ευρώ, από 9.545 ευρώ που είναι σήμερα. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για κάποιον τέτοιο φορολογούμενο με μηνιαίο εισόδημα 1.428 ευρώ; Ότι ο φόρος εισοδήματός του θα εκτιναχθεί στα 2.950 ευρώ, από 2.300 ευρώ σήμερα.

Στο ορατό ενδεχόμενο της πρόωρης μείωσης του αφορολογήτου, οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι συνταξιούχοι, οι οποίοι, εκτός από τις μεγάλες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, θα βρεθούν αντιμέτωποι και με τη μείωση του αφορολογήτου τους. Είναι ενδεικτικό ότι συνταξιούχος των 580 ευρώ, πέρα από τη μείωση της σύνταξής του, θα βρεθεί ξαφνικά αντιμέτωπος με φόρο εισοδήματος 290 ευρώ.

CNA Newsroom

Το να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευτούν είναι δημοσιογραφία. Όλα τα άλλα είναι απλά δημόσιες σχέσεις.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close