ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι φόροι και η κακοκαιρία έφεραν αυξήσεις σε καύσιμα, λαχανικά και φρούτα

Η ψήφιση από το περασμένο καλοκαίρι των αυξήσεων στο ΦΠΑ και στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης ήταν λίγο ως πολύ η προαναγγελία ανατιμήσεων από την Πρωτοχρονιά και το μόνο που ήλπιζαν οι καταναλωτές ήταν ότι δεν θα έπεφταν έξω οι υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου για συγκράτηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Δυστυχώς η πραγματικότητα αποδείχθηκε διαφορετική, καθώς η συμφωνία του ΟΠΕΚ από τον περασμένο Νοέμβριο για «σφίξιμο» της παραγωγής «έσπρωξε» τις τιμές του πετρελαίου, ενώ σαν μην έφτανε αυτό «έσκασε» και η μεγάλη κακοκαιρία τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο που έπληξε την αγροτική παραγωγή σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Αυξήσεις σε λαχανικά και φρούτα

Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται στα αναλυτικά στοιχεία του πληθωρισμού για το Φεβρουάριο και βέβαια στις τσέπες των πολιτών, που καλούνται να αντιμετωπίσουν μεγάλες ανατιμήσεις σε είδη ευρείας κατανάλωσης, με αντιστρόφως ανάλογη πορεία στα εισοδήματα τους.Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές

  1. φρούτα 12,9%
  2. λαχανικά 21,1%
  3. πατάτα 6,6%
  4. τσιγάρα 2%
  5. καφές 13,6%

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στις μεγάλες ανατιμήσεις στα καύσιμα, οι οποίες δεν πλήττουν μόνο τα νοικοκυριά αλλά επιβαρύνουν και την αλυσίδα της παραγωγής.

Αυξήσεις σε βενζίνη & πετρέλαιο κίνησης -Στα ύψη το θέρμανσης

Ειδικότερα, οι τιμές σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκαν κατά 18,2%, στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 39,9% και στο φυσικό αέριο κατά 17%.

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν, μάλιστα, ότι η Ελλάδα παραμένει στις υψηλότερες θέσεις μεταξύ των υπολοίπων κρατών της Ε.Ε. στις τελικές τιμές των καυσίμων, απέχοντας ως και 16 λεπτά το λίτρο από τη μέση τιμή!

Κατόπιν τούτου δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι η συνεχίζεται η μείωση της κατανάλωσης των καυσίμων (- 3,3% το Δεκέμβριο και – 4% κατά μέσο όρο το 2016), όπως επίσης ότι τον πρώτο μήνα του έτους υπήρξε υστέρηση στα έσοδα (17 εκατ. ευρώ) από τους ΕΦΚ πετρελαιοειδών, με φόντο τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών για αύξηση των εν λόγω εσόδων κατά 420 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους.

CNA Newsroom

Το να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευτούν είναι δημοσιογραφία. Όλα τα άλλα είναι απλά δημόσιες σχέσεις.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close