ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εισφορά αλληλεγγύης και η φτωχοποίηση των πολιτώνΑνθρακας αποδεικνύεται ο θησαυρός της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Πρόκειται για μέτρο το οποίο έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για το 2021 και εμπεριέχεται στο κείμενου του προϋπολογισμού, το οποίο συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν επιφέρει καμία απαλλαγή για εισοδήματα από εργασία, για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, ενώ δεν επιφέρει καμία φοροελάφρυνση για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Οι δημόσιοι υπάλληλοι εξαιρούνται της προσωρινής κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και θα πληρώνουν κανονικά εισφορά για τα εισοδήματα του 2021.

Οι συνταξιούχοι όλων των κατηγοριών εξαιρούνται από την προσωρινή κατάργηση της εισφοράς και εφόσον υπερβαίνουν το ποσό των 12.000 ευρώ τον χρόνο (από συντάξεις), θα εξακολουθήσουν να βαρύνονται με την εισφορά.

swell adv 2021

Δεν επωφελούνται οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα ούτε οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, που δηλώνουν εισοδήματα έως 12.000 ευρώ ετησίως (857 ευρώ τον μήνα), αφού ούτως ή άλλως ήταν εκτός της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Το μέτρο ευνοεί σημαντικά τα εισοδήματα των υψηλόμισθων του ιδιωτικού τομέα και εισοδήματα από προσόδους τα οποία θα δουν σημαντική φοροαπαλλαγή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ η ελάφρυνση ξεπερνά μόλις κατά τι τα 30 ευρώ ανά μήνα, όταν για εισοδήματα 250.000 ευρώ η ελάφρυνση φτάνει τα 1.439 ευρώ ανά μήνα, κάτι το οποίο δείχνει την ταξική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Η φτωχοποίηση των πολιτών σε αριθμούς

Άλλωστε, τα προβλήματα που δημιουργεί στους πολίτες η σημερινή κυβέρνηση αποτυπώνονται και στα τελευταία στοιχεία της Eurostat, τα οποία δείχνουν ότι ο χαμηλόμισθος πολίτης το 2020 έχασε το 12% του εισοδήματός του μέσα στην πανδημία, σε σχέση με το 2019, την ώρα που στα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα η απώλεια ήταν 6,5%. Το χτύπημα στους φτωχότερους πολίτες της Ελλάδας ήταν το πλέον σκληρό σε όλη την Ευρωζώνη και το δεύτερο χειρότερο σε όλη την Ε.Ε., μετά την Κροατία (χειρότερο του -13%).

Η πιο αρνητική σε όλη την Ευρωζώνη είναι η εικόνα και ως προς τη στάση που κράτησε η κυβέρνηση για τη θωράκιση των εργαζόμενων με κάθε τύπου αποζημιώσεις και επιδόματα.

Μετά τον συνυπολογισμό των μέτρων στήριξης, Κύπρος και Ελλάδα είναι οι μόνες χώρες της Ευρωζώνης με συνολική απώλεια εισοδήματος (για όλα τα επίπεδα αμοιβών) άνω του 4%. Στο σύνολο της Ε.Ε., μόνο στην Κροατία οι εργαζόμενοι είχαν, μετά τον συνυπολογισμό των κρατικών ενισχύσεων, μεγαλύτερες απώλειες από αυτές στην Ελλάδα.

Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα εμφανίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη. Τα άτομα με τα χαμηλότερα εισοδήματα στη χώρα μας είχαν τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη, ενώ τα μεσαία εισοδήματα, για τα οποία τόσο νοιάζεται η Ν.Δ., είχαν την τέταρτη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη. Μετά και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, τα οποία επιμένει ότι δεν είναι ανεπαρκή, οι εργαζόμενοι στη χώρα μας είχαν την τρίτη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη, ενώ και οι γυναίκες στην Ελλάδα είχαν τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη. Ουσιαστικά, τα συγκεκριμένα στοιχεία δείχνουν την κατεύθυνση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, μέχρι και την περίοδο του πρώτου κύματος της πανδημίας, δείγμα της χείριστης διαχείρισης που έχει κάνει η Ν.Δ..


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button