ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εφορία ρίχνει στον πόλεμο της φοροδιαφυγής το νέο της υπερόπλο

Τελευταία ενημέρωση:

Η αρχή γίνεται με τις κινήσεις που πραγματοποίησαν την περίοδο 2002-2014 στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους 1,27 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα, που βρίσκονται σε κάποια από τις λίστες για τις οποίες έχει εκδοθεί εισαγγελική παραγγελία ελέγχου.

Για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν ήδη στη διάθεσή τους την πλήρη κίνηση των τραπεζικών τους λογαριασμών για την περίοδο 2002-2014.

Ενεργοποίηση

Τις επόμενες ημέρες, πιστοποιημένοι ελεγκτές της ΑΑΔΕ πιάνουν δουλειά ενεργοποιώντας το νέο λογισμικό σύστημα το οποίο θα μπορεί να διασταυρώνει σε ελάχιστο χρόνο τα στοιχεία από τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των φυσικών προσώπων με τα αντίστοιχα των δηλωθέντων εισοδημάτων τους.

Η διασταύρωση γίνεται αυτόματα και με ασφάλεια αξιοπιστίας προκειμένου να ξεχωρίσουν οι πλέον ενδιαφέρουσες υποθέσεις και να επιλεγούν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου για πλήρη έλεγχο.

Το σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας παρουσιάστηκε χθες από τον υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, την υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου και τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή.

Ο κ. Τσακαλώτος, επαναλαμβάνοντας την παραδοχή ότι «έχουμε ζορίσει τη μεσαία τάξη», ανέφερε ότι οι πόροι από την πάταξη της φοροδιαφυγής θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν και για την άμβλυνση αυτής της κατάστασης.

Ο υπουργός επιχείρησε να στείλει και ένα μήνυμα σε όσους έχουν κρατήσει εισοδήματα κρυφά από την Εφορία συνδέοντας το «υπερόπλο» με τη ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης κεφαλαίων.

Τα προγράμματα αυτά, όπως είπε, έχουν «καρότο και μαστίγιο». «Το καρότο είναι ότι αν δηλώσεις χρήματα που δεν έχουν φορολογηθεί θα ξεχάσουμε κάποιες ποινές και πρόστιμα.

Το μαστίγιο είναι ότι τώρα διαθέτουμε τα στοιχεία ώστε όσοι δεν έχουν εκμεταλλευτεί μέχρι τώρα την ευκαιρία που τους δίνει ο νόμος, να το σκεφτούν και δυο, και τρεις και τέσσερις φορές».

Το δικό της μήνυμα στους φοροφυγάδες έστειλε και η κ. Παπανάτσιου, σημειώνοντας ότι «κάθε φορά που κλείνουμε ένα παράθυρο, οι φοροφυγάδες ψάχνουν το επόμενο αλλά το ίδιο κάνουμε και εμείς για να το κλείσουμε».

Περιγράφοντας τη λειτουργία του νέου λογισμικού ο υπουργός ανέφερε ότι η διαδικασία του εντοπισμού των ποσών που έχουν κατατεθεί για πρώτη φορά στους τραπεζικούς λογαριασμούς κάθε ελεγχόμενου φορολογούμενου και η διασταύρωσή τους με τις φορολογικές τους δηλώσεις απαιτούσε έως και έναν χρόνο για να ολοκληρωθεί, με τα μέσα που υπήρχαν μέχρι τώρα.

Με το νέο λογισμικό, η διαδικασία αυτή μπορεί να ολοκληρώνεται σε διάστημα μιας εβδομάδας, μαζικά και για πληθώρα φορολογουμένων, επιταχύνοντας κατά πολύ την πρώτη αυτή φάση των ελέγχων.

Όπως διευκρίνισαν στη συνέχεια ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής και οι συνεργάτες του, το λογισμικό θα αξιοποιηθεί αρχικά για την υποβοήθηση των ελέγχων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και συνολικά για την ολοκλήρωση των 23.300 ελέγχων που έχουν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν φέτος οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Διασταύρωση πρωτογενών καταθέσεων με τα εισοδήματα

Το σύστημα εντοπίζει και επεξεργάζεται μόνο τα στοιχεία πρωτογενών καταθέσεων, δηλαδή των ποσών που εμφανίζονται για πρώτη φορά κατατεθειμένα στους τραπεζικούς λογαριασμούς κάθε ελεγχόμενου, καθώς έχει τη δυνατότητα να εξαιρεί από τα προς διασταύρωση στοιχεία μεταφορές κεφαλαίων από λογαριασμό σε λογαριασμό του ιδίου προσώπου, δάνεια και αντιλογισμούς.

Μέσω αυτοματοποιημένων λογιστικών αλγορίθμων, το σύστημα μπορεί να συσχετίσει τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα μέσα σε λίγη ώρα, οδηγώντας σε κάποιες πρώτες ενδείξεις πιθανής φοροδιαφυγής.

Το «υπερόπλο» της Εφορίας θα λειτουργεί ως εξής:

  • «Σκανάρει» τις τραπεζικές κινήσεις σε πρώτη φάση 1,27 εκατ. φορολογουμένων για την περίοδο 2002-2014
  • Διασταυρώνει τις τραπεζικές καταθέσεις με τα δηλωθέντα εισοδήματα
  • Με την εφαρμογή αυτοματοποιημένων λογιστικών αλγορίθμων εντοπίζονται πρώτες ενδείξεις φοροδιαφυγής
  • Απομονώνει τις τραπεζικές κινήσεις, που παρουσιάζουν κατ’ αρχήν φορολογικό ενδιαφέρον (δηλαδή κινήσεις, που παρουσιάζουν ενδείξεις νέου χρήματος)
  • Επεξεργάζεται μόνο τα στοιχεία πρωτογενών καταθέσεων. Εξαιρούνται μεταφορές κεφαλαίων από λογαριασμό σε λογαριασμό του ιδίου προσώπου και δάνεια
  • Επιταχύνει τον φορολογικό έλεγχο
  • Δεν υπάρχει χρόνος αναμονής δεδομένων
  • Στόχος να ελεγχθούν φέτος 23.300 υποθέσεις
  • Δεν υποκαθιστά το έργο των ελεγκτών
  • Δεν εξάγει οριστικό φορολογικό αποτέλεσμα.

CNA Newsroom

Το να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευτούν είναι δημοσιογραφία. Όλα τα άλλα είναι απλά δημόσιες σχέσεις.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close