ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Τι συμβαίνει με το ευρώ; Αυτή την εβδομάδα το ευρώ υποχώρησε κάτω από την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο, για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια.

Τι προκαλεί την πτώση του;    
Υπάρχουν πολλοί λόγοι, αλλά η πιο πρόσφατη υποχώρηση προκύπτει από τους φόβους ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει ελλείψεις φυσικού αερίου τον χειμώνα. Ο Nord Stream 1, που φέρνει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, έκλεισε για εργασίες συντήρησης 10 ημερών τη Δευτέρα. Όμως, πολλοί φοβούνται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να παρατείνει το κλείσιμο.

“ΧΡΥΣΟΣ

Τι θα συμβεί σε τέτοια περίπτωση; 
Θα αυξηθεί ο κίνδυνος για ύφεση τους επόμενους μήνες. Κάποιες από τις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, παρά τις προσπάθειες για αποθήκευση αποθεμάτων και εύρεση εναλλακτικών προμηθευτών.

Θα συνεχιστεί η πτώση του ευρώ; 
Αναλυτές της ιαπωνικής τράπεζας Nomura πιστεύουν ότι η πτώση του ευρώ μπορεί να συνεχιστεί επόμενους μήνες. «Αν δεν ξαναρχίσει να λειτουργεί ο Nord Stream 1, πιστεύουμε ότι το επίπεδο των 0,90 δολ. για ένα ευρώ είναι αυξανόμενη πιθανότητα για τον χειμώνα», ανέφεραν οι αναλυτές.

“IN_AND_OUT

Τι σημαίνει η πτώση του ευρώ για τις επιχειρήσεις; 
Για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που πωλούν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό, ίσως οι εξαγωγές τους γίνουν πιο ελκυστικές. Όμως, τα όποια κέρδη από τις εξαγωγές μπορεί να αντισταθμιστούν από τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη. Σε ό,τι αφορά στις ΗΠΑ, η ενίσχυση του δολαρίου μπορεί να πλήξει τις εξαγωγές, επειδή έχει αποδυναμωθεί η αγοραστική δύναμη των αγοραστών.

Και για τους ταξιδιώτες;
Θα γίνουν πιο ακριβά τα ταξίδια στο εξωτερικό και οι δαπάνες σε δολάρια για όσους πληρώνονται σε ευρώ. Από την άλλη, οι Αμερικανοί θα έχουν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη επισκεπτόμενοι προορισμούς στην Ευρώπη.

Mechanical Solutions

Είναι αδύναμο το ευρώ ή ισχυρό το δολάριο; 
Και τα δύο. Οι επενδυτές παραδοσιακά στρέφονται στο δολάριο σε περιόδους αβεβαιότητας. Και υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είναι νευρικοί: πόλεμος, πληθωρισμός και προοπτική νέων μέτρων στην Κίνα για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού.

Τι ωθεί ψηλότερα το δολάριο; 
Υπάρχουν και οικονομικοί παράγοντες. Οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει περισσότερο στον δρόμο προς την οικονομική ανάκαμψη σε σύγκριση με την ευρωζώνη, μετά τη χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό. Επίσης, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε πιο γρήγορα να αυξάνει τα επιτόκια, ως απάντηση στην άνοδο του πληθωρισμού. Η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση της τελευταίας δεκαετίας εντός του μήνα.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
Guardian

Σχετικά άρθρα

Back to top button