GMG Constructions | adv


Οικονομία

Για ποιους μήνες ισχύει η μείωση του ενοικίου 80%

Ανάσα στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού και το lockdown, επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπάρξει μείωση των ενοικίων κατά 80% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο για όλες τις πληττόμενες από τους περιορισμούς επιχειρήσεις.

apostolakis adv 2

Magali-Elounda

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες για να μην έχουν άλλες απώλειες και αντίστοιχα οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόλις το 20%. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η μείωση αφορά όλες τις επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με εντολή του κράτους από τους τομείς του λιανεμπορίου, της εστίασης, του αθλητισμού και του πολιτισμού.

mechanical adv 2021

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος η μείωση των επαγγελματικών μισθωμάτων ανερχόταν στο 40% και αφορούσε όσες επιχειρήσεις είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους, είτε λόγω μειωμένου τζίρου είτε λόγω κρατικής εντολής.

zuper adv 2021

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 θα καταβληθεί τον Ιανουάριο και θα έχει κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ για όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20%.

Δικαιούχοι για το συγκεκριμένο μέτρο είναι περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις, οι οποίες παραμένουν υποχρεωτικά κλειστές και μετά τις 16 Δεκεμβρίου, όπως:

  • κινηματογράφοι
  • επιχειρήσεις στον τομέα του πολιτισμού
  • της εστίασης
  • της νυχτερινής διασκέδασης
  • του τουρισμού
  • τα γυμναστήρια και γενικότερα επιχειρήσεις αθλητισμού
  • τις μεταφορές
  • και όλα τα εμπορικά καταστήματα είτε λειτουργούν με το σύστημα του click away είτε όχι, καθώς όλα τα εμπορικά καταστήματα νοούνται ως κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή.

Σταϊκούρας: Μείωση ενοικίου 80% και στα καταστήματα click away και ντελίβερι

Και για τα καταστήματα λιανεμπορίου που λειτουργούν με click away, αλλά και για την εστίαση που δουλεύει μόνο με ντελίβερι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού θα ισχύσει η παράταση της κατά 80% μείωσης ενοικίου, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε πως οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα αποζημιωθούν για το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας. Όπως εξήγησε, με αυτό τον τρόπο επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση. Ο υπουργός σημείωσε ότι για την ώρα δεν έχουν ληφθεί αντίστοιχες πρωτοβουλίες για τα νομικά πρόσωπα. Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε πως παράλληλα «τρέχει» και η δυνατότητα της μείωσης κατά 40% του ενοικίου και για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή.

Μείωση ενοικίου 40% τον Δεκέμβριο: Η απόφαση με τους ΚΑΔ

Στο μεταξύ δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1251/2020 με την οποία ορίζεται ο προσδιορισμός πληττόμενων επιχειρήσεων για την υποχρεωτική απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Δεκέμβριο 2020.

Ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, η οποία εδρεύει ή έχει υποκατάστημα στην Ελληνική Επικράτεια και για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19 ή η οποία πλήττεται οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, ήτοι επιχείρησης η οποία έχει ενεργό, κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στις 20 Μαρτίου 2020 έναν από τους αναγραφόμενους στο Παράρτημα, το οποίο και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, ή της οποίας τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά τις 20 Μαρτίου 2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους αναγραφόμενους στο Παράρτημα, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στο κύριο ΚΑΔ στις 20 Μαρτίου 2020, απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για το μήνα Δεκέμβριο 2020, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παρ. 1 του δεύτερου άρθρου της από 20.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68), όπως ισχύει.
Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Πίνακας Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων για την υποχρεωτική απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για το μήνα Δεκέμβριο 2020. Σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες πενταψήφιων, εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση πενταψήφιων συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση εξαψήφιων συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες οκταψήφιων.

Καταστήματα λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop), που βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, εξαιρουμένων των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων
Επιχειρήσεις έκδοσης πρωτογενούς (branded) ψηφιακού περιεχομένου, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης (Μητρώο Online Media) που τηρείται στην Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης κατά την έκδοση της παρούσας ή υποβάλουν σχετική αίτηση εγγραφής και ενταχθούν σε αυτό κατόπιν έγκρισης της αρμόδιας επιτροπής της ΓΓΕΕ.

Καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων, ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και των αερολιμένων, όπως και τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών.


Σχετικά άρθρα

Back to top button