ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ΦΠΑ καθιερώθηκε στην Ελλάδα το 1987

Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας καθιερώθηκε στην Ελλάδα το 1987 και από τότε πηγαίνει σχεδόν πάντα προς τα πάνω. Και ας έχουν μεσολαβήσει από έντεκα κυβερνήσεις και πολυάριθμοι υπουργοί Οικονομικών, οι οποίοι, αν και χαρακτηρίζονται από ουσιαστικές ιδεολογικές διαφορές μεταξύ τους, είχαν κάποια αμετάβλητα στον χρόνο κοινά χαρακτηριστικά.

Όπως επισημαίνουν Τα Νέα του Σαββατοκύριακου, όλοι ήταν υπέρ της σταδιακής μείωσης των φορολογικών βαρών, όλοι αναγνώριζαν ότι οι έμμεσοι φόροι είναι άδικοι, όλοι μιλούσαν για πάταξη της φοροδιαφυγής ώστε να μην πληρώνουν τα συνήθη υποζύγια.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Τελικά, συνεχίζει η εφημερίδα, πολλοί υπέκυψαν στην εύκολη λύση της αύξησης του ΦΠΑ, χωρίς να κάνουν σχεδόν τίποτε για να αυξήσουν την εισπραξιμότητά του.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις: Το 1998 ο Δημήτρης Τσοβόλας μείωσε τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ από το 18% στο 16% ενώ το 1992 η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατήργησε τον συντελεστή 36% για τα είδη πολυτελείας.

Επίσης, η κυβέρνηση Σαμαρά μείωσε τον συντελεστή στην εστίαση από το 23% στο 13%.

karnagioadv 2021 neratzoulis neo bakaliko lagos

Στα 28 χρόνια ζωής του ΦΠΑ αυτές ήταν οι μοναδικές περιπτώσεις μείωσης. Από το 1987 έως το 2005 οι αλλαγές ήταν οριακές. Μετά άρχισε η ανηφόρα.

Πρώτη αύξηση το 2005. «Εθνική πρόκληση» η μείωση του ελλείμματος είχε δηλώσει ο Γιώργος Αλογοσκούφης παρουσιάζοντας πακέτο φορομέτρων, μεταξύ των οποίων η αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα.

Το 2007 ο Γ.Αλογοσκούφης εισηγείται στον τότε πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή νέο πακέτο μέτρων με νέα αύξηση ΦΠΑ.

Επί υπουργίας Γ.Παπακωνσταντίνου έγιναν τρεις αυξήσεις: Τον Μάρτιο του 2010 μία μονάδα, τον Ιούλιο του 2010 δύο μονάδες στον υψηλό συντελεστή, την Πρωτοχρονιά του 2011 άλλες δύο μονάδες στον μειωμένο και στον υπερμειωμένο.

Η Κομισιόν από την πλευρά της είναι σαφής: «Η αύξηση του ΦΠΑ σε περιόδους ύφεσης και χαμηλής οικονομικής επίδοσης οδηγεί σε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα».

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button