ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έξοδο από το μνημόνιο επιδιώκει η κυβέρνηση

Ένα από τα βασικά θέματα που θα εξετάσουν κυβέρνηση και θεσμοί από τα μέσα Οκτωβρίου, παράλληλα με την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος, είναι το εάν η Ελλάδα θα έχει μια «καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 ή θα πρέπει να λάβει προληπτική γραμμή στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Πληροφορίες από Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 χωρίς όρους, κάτι που όμως η ευρωζώνη θεωρεί πως είναι πρόωρο για να συζητηθεί σε αυτή τη φάση.

Αντιθέτως δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt μέσα στην εβδομάδα υποστήριξε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θεωρούν πως θα πρέπει να συνδράμουν την Ελλάδα μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος με μια πιστωτική γραμμή, πέραν του αποθεματικού ασφαλείας που έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδος και Ευρωπαίων για τη διευκόλυνση της χώρας στις αγορές μετά τα μέσα του 2018 και το οποίο ήδη κτίζεται (τα πρώτα 1,4 δισ. ευρώ πιστώθηκαν στον ειδικό λογαριασμό).

Η προληπτική πιστωτική γραμμή συνεπάγεται ωστόσο συνέχιση της επιτήρησης με τριμηνιαίους ελέγχους και αξιολογήσεις. Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν θα άφηνε κανένα περιθώριο στην κυβέρνηση να υποστηρίξει πως η χώρα έχει βγάλει τον «αναπνευστήρα» των δανειστών.Η κυβέρνηση θέλει να αντικρούσει τα επιχειρήματα για την προληπτική γραμμή πίστωσης δρομολογώντας την επόμενη έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές με επταετές ομόλογο, αλλά και 18μηνο έντοκο γραμμάτιο τόσο για λόγους άντλησης ρευστότητας όσο και για την καμπύλη των επιτοκίων.

CNA Stream

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close