Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ετοιμάζεται μόνιμος μηχανισμός επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Ενα μόνιμο μηχανισμό στήριξη απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια σχεδιάζει η κυβέρνηση, με στόχο την εξασφάλιση χρηματοδότηση ενεργειακών επιδοτήσεων και μετά τη λειτουργία του “προσωρινού” μηχανισμού, που έχει ορίζοντα ζωής ως το επόμενο καλοκαίρι.

Ο μόνιμος μηχανισμός επιδοτήσεων θα έχει άλλες ανάγκες χρηματοδότησης και διαφορετική φιλοσοφία στη λειτουργία του. Η κυβέρνηση θέλει μεν να διατηρήσει το ύψος των επιδοτήσεων στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος μειώνοντας όμως την κρατική συμμετοχή στο κομμάτι των επιδοτήσεων.

“IN_AND_OUT

Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν θα μπορέσει να αντέξει για πολλούς μήνες ακόμα να χρηματοδοτεί τις τόσο υψηλές επιδοτήσεις στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη αρχίσει να διαμορφώνουν… “κλίμα”: Ακόμα και με την πτώση τιμών φυσικού αερίου την αγορά της Ολλανδίας ((στα περίπου 220 ευρώ η μεγαβατώρα από τα 317 ευρώ πριν) η ελάφρυνση στα κρατικά ταμεία είναι περίπου 100 εκατ ευρω. Δηλαδή, για τον επόμενο μήνα ο κρατικός κορβανάς αντί θα βάλει 650 εκατ ευρω (έναντι αρχικής πρόβλεψης 750 εκατ ευρώ) στην συνολική επιδότηση των 1,9 δις ευρώ. Ανάσα μεν, αλλά… μικρή για τα κρατικά ταμεία! Μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζεται θα χρειαστούν -τουλάχιστον- άλλα 800 εκατομμύρια € απο τον κρατικό προϋπολογισμό για να διατηρηθεί για να επιδοτηθεί το 90% (και άνω) των αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος (με βάση τις τρέχουσες τιμές).

Στην Ευρώπη ψάχνουν διάφορους τρόπους για να χρηματοδοτήσουν τις επιδοτήσεις. Στη Γερμανία επέλεξαν να επιβάλουν έκτακτη εισφορά στο φυσικό αέριο. Στην Ελλάδα δεν μειώνουν φόρους και δεν βάζουν -άλλες- έκτακτες εισφορές. Η κυβέρνηση επιλεγεί ένα νέο μόνιμο κουμπαρά που θα χρηματοδοτείται από τις χρεώσεις ΥΚΩ, οι οποίες παράλληλα εξορθολογίζονται, έτσι ώστε να μην τιμωρούνται όσοι χρησιμοποιούν ρεύμα για τη θέρμανση τους. Σήμερα, για οικιακές καταναλώσεις ως 1.600 KWh ανά τετράμηνο, εφαρμόζεται χρέωση 0,0069 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η χρέωση αυτή, με τη νέα εισφορά, θα διαμορφωθεί στα 0,017 ευρώ κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για μηνιαία κατανάλωση 400 KWh, η χρέωση διαμορφώνεται από το στα 6,8 ευρώ από 2,76 ευρώ.

Mechanical Solutions

Αντίστοιχα όμως θα μειωθούν και οι χρεώσεις για μεγαλύτερες καταναλώσεις. Σήμερα, για κατανάλωση από 1.600 ως 2.000 KWh ανά τετράμηνο η χρέωση ΥΚΩ ανέρχεται σε 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα και για μεγαλύτερες καταναλώσεις στα 0,085 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Έτσι, αν κάποιος έχει “κόψει” το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και ζεσταίνεται με κλιματιστικό, σόμπα ή άλλο θερμαντικό σώμα, ως σήμερα για κατανάλωση 700 KWh το μήνα “τιμωρείται” με χρέωση ΥΚΩ 59,5 ευρώ, ενώ από εδώ και πέρα η χρέωση θα περιοριστεί γύρω στα 12 ευρώ.

Η κυβέρνηση πάντως θέλει να αποτρέψει του πολίτες από την θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα. Πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκης δήλωσε χαρακτηριστικά πως πως σήμερα το αέριο κοστίζει σαν να ήταν το πετρέλαιο στα 500 ευρώ το βαρέλι ή η βενζίνη στα 6-7 ευρώ το λίτρο. Κι αυτή η εξωφρενική τιμή του φυσικού αερίου περνάει στους λογαριασμούς ρεύματος, αφού το 30%-40% του ηλεκτρικού παράγεται από αέριο. Ποια είναι τα σχέδια για το μέλλον; Όπως σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, για το 2023 «θα καταρτίσουμε έναν συντηρητικό προϋπολογισμό, θα βάλουμε κάποιες υποθέσεις σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα προχωρήσουμε σε αυτό το καθεστώς της ακραίας αβεβαιότητας βήμα βήμα».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
Πρώτο Θέμα

Σχετικά άρθρα

Back to top button