ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εσπασε» το φράγμα των 4 ευρώ το κιλό το ελαιόλαδο στη Μεσσηνία

Η συγκοµιδή της νέας χρονιάς πλησιάζει και οι τιµές κινούνται γύρω στα 4 ευρώ σε όλες τις ελαιοκοµικές ζώνες. Για τη νέα σεζόν, αν και νωρίς για συµπεράσµατα, όλα συνηγορούν, ότι εκλείπει σοβαρός λόγος µείωσης των τιµών, παρά µόνο παγίωσης ή ανόδου, αφού αναµένεται ελλειµµατική παραγωγή στη Μεσόγειο.

«Εσπασε» το φράγμα των 4 ευρώ το κιλό το ελαιόλαδο στη Μεσσηνία 2

Στην Ελλάδα, πληθαίνουν οι περιοχές µε ζηµιές από τον καύσωνα σε ξερικούς ελαιώνες, αλλά και τοπικά από χαλάζι κι ανέµους. Σε επίπεδα άνω των 4 ευρώ το κιλό αναρριχήθηκαν οι τιµές παραγωγού στο έξτρα παρθένο ελαιολάδου, εν µέσω θέρους κι ως αποτέλεσµα κυρίως των προβλέψεων για µια ελλειµµατική νέα σεζόν λόγω ξηρασίας στη λεκάνη της Μεσογείου. Το δικό τους ρόλο στην διαµόρφωση των τιµών παίζουν και οι ζηµιές από τις χαλαζοπτώσεις και τις ανεµοθύελλες που έπληξαν πρόσφατα ελαιοπαραγωγικές περιοχές της δυτικής Ελλάδας, όπως η Αιτωλοακαρνανία, η Ηλεία και η Αχαία, της Πελοποννήσου, της Μακεδονίας, των Ιόνιων Νήσων και της Θεσσαλίας.

Πιο συγκεκριµένα τώρα και µε βάση το ρεπορτάζ της Agrenda από τις κύριες ελαιοπαραγωγικές ζώνες της χώρας, ακόµα και σε περιοχές, όπως ο νοµός Μεσσηνίας, όπου κινούνταν σαφώς χαµηλότερα όλους τους προηγούµενους µήνες απαρχής σεζόν, οι τιµές για το ποιοτικό ελαιόλαδο (0,3 βαθµούς) ξεπέρασαν το καλοκαίρι τα 4 ευρώ το κιλό.

«Εσπασε» το φράγμα των 4 ευρώ το κιλό το ελαιόλαδο στη Μεσσηνία 3

Στην περιοχή των Γαργαλιάνων, ο Αγροτικός Συνεταιρισµός «Ελαιώνας», που παρεµβαίνει στην αγορά, συγκεντρώνοντας ελαιόλαδο, εξασφαλίζει καθ’ όλη την διάρκεια του Ιουλίου, µια τιµή στα 4,10 ευρώ το κιλό.Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close