Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ: Έρχονται τον Οκτώβριο οι νέοι ιδιώτες managers

GMG

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

H φθινοπωρινή επανεκκίνηση του ΕΦΚΑ θα έχει… άρωμα ιδιωτικού τομέα. Τον Οκτώβριο θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους νέους managers του ΕΦΚΑ που θα προέλθουν από τον ευρύτερο δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.

Το νέο οργανόγραμμα του φορέα προβλέπει 13 γενικές διευθύνσεις, 63 διευθύνσεις, 12 υποδιευθύνσεις και 291 τμήματα. Οι διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν για το 60%-70% των θέσεων προκειμένου οι managers να δώσουν ώθηση στον φορέα που ταλαιπωρείται ακόμη από παθογένειες δεκαετιών και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

GRUPPO ΧΡΥΣΟΣ

IN AND OUT

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Οι νέοι γενικοί διευθυντές θα καλύψουν σίγουρα τους τομείς της πληροφορικής και των επικοινωνιών, της αξιοποίησης των ακινήτων, των οικονομικών υπηρεσιών, των προμηθειών, των εισφορών, των ελέγχων, των τεχνικών υπηρεσιών και στέγασης, καθώς και τον τομέα στρατηγικής και ανάπτυξης.

Εξι αυτοτελείς διευθύνσεις, ανάμεσα στις οποίες η διεύθυνση εσωτερικού ελέγχου και η διεύθυνση οργάνωσης απλούστευσης ψηφιακού μετασχηματισμού διαδικασιών, θα υπάγονται απευθείας στον διοικητή Παναγιώτη Δουφεξή. Επίσης θα συσταθεί μονάδα εσωτερικών ερευνών η οποία θα υπάγεται στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Τα στελέχη της αγοράς που θα αναλάβουν θέσεις γενικών διευθυντών στον ΕΦΚΑ θα αμείβονται με 7.000 ευρώ μεικτά μηνιαίως, ποσό που προκαλεί εσωτερικές τριβές, καθώς ο μισθός των γενικών διευθυντών του Δημοσίου σε γενικές γραμμές δεν ξεπερνάει τα 3.000 ευρώ μεικτά.

Πηγές του ΕΦΚΑ, ωστόσο, σχολιάζουν ότι οι αμοιβές αυτές είναι χαμηλές σε σχέση με το τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα για διευθυντές σε οικονομικά τμήματα ή σε τμήματα πληροφορικής μεγάλων εταιρειών. Άλλωστε, μια καλή αμοιβή είναι ο μόνος τρόπος για να προσελκύσει ο φορέας τούς καλύτερους για να βγάλουν το φίδι απ’ την τρύπα.

Zuper Service

Διαφορετικά, πώς θα πειστεί το στέλεχος καριέρας να αφήσει την ακριβοπληρωμένη εργασία του και να ασχοληθεί με τον πιο προβληματικό οργανισμό της Δημόσιας Διοίκησης; Και όταν μάλιστα προβλέπεται ρητά ότι το ανώτατο όριο που μπορούν να απασχοληθούν στον οργανισμό είναι τρία χρόνια, με την προοπτική ανανέωσης της σύμβασής τους για άλλα τρία χρόνια.

Ας δούμε ποιες αλλαγές προβλέπονται για δύο κομβικούς τομείς του ΕΦΚΑ, την αξιοποίηση των ακινήτων και τον τομέα των προμηθειών, που υποφέρουν από τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας.

  • Αξιοποίηση ακινήτων: Ο τομέας της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ που θα αναλάβει ο νέος γενικός διευθυντής προβλέπεται να αναβαθμιστεί μέσω σύστασης εταιρείας ειδικού σκοπού με την επωνυμία Εταιρεία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ.

Η νέα εταιρεία ειδικού σκοπού θα εκπονήσει αρχικά μελέτες για τον βέλτιστο τρόπο με τον οποίο μπορούν να αξιοποιηθούν τα ακίνητα, με στόχο τα μέγιστα έσοδα. Ο ΕΦΚΑ διαθέτει σήμερα 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, με τουλάχιστον το 20% αυτών, παρότι μεγάλης αξίας, να μένει εντελώς αναξιοποίητο.

Η εταιρεία θα υπόκειται σε αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης με πλήρη διαφάνεια που θα συνδυαστεί με την αξιοποίηση των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα.

Ο στόχος της αξιοποίησης των ακινήτων είναι διπλός: από τη μία ο ΕΦΚΑ θα μεριμνήσει οι υπηρεσίες του να στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια ώστε να περιορίσει τη δαπάνη για μισθώματα. Ο φορέας σήμερα πληρώνει για ενοίκια 1 εκατ. ευρώ μηνιαίως, που σημαίνει 12 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Από την άλλη, θα προσπαθήσει μέσω της εταιρείας να εκμισθώσει ή να πουλήσει τα ακίνητα -ορισμένα από τα οποία θεωρούνται φιλέτα- σε όσο το δυνατόν υψηλότερες τιμές. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το ακίνητο του ΕΦΚΑ στην οδό Κριεζώτου που παραχωρήθηκε για εκμετάλλευση πριν από έναν χρόνο στον Ομιλο Λάμψα και λειτουργεί πλέον ως ξενοδοχείο με την επωνυμία «Athens Capital Center Hotel – MGallery». Στο ίδιο όμιλο παραχωρήθηκε για μακροχρόνια μίσθωση μετά από διαγωνισμό και το διατηρητέο ακίνητο του φορέα στην οδό Ζαλοκώστα που είχε παραμείνει για χρόνια στα αζήτητα.

  • Σύστημα προμηθειών: Θα υιοθετηθεί ένα περισσότερο ευέλικτο σύστημα προμηθειών προκειμένου να δοθεί τέλος στη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα να μένουν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ όχι μόνο χωρίς υπολογιστές και κλιματιστικά, αλλά ακόμη και χωρίς στιλό και χαρτί υγείας!

Σήμερα, όταν η δαπάνη ξεπερνά τα 30.000 ευρώ το έτος απαιτούνται 17 διαφορετικά στάδια έως ότου πληρωθεί ο προμηθευτής.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι για την προμήθεια υλικού και εξοπλισμού από τη Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής απαιτούνται επτά μήνες, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να βάζουν χρήματα απ’ την τσέπη τους προκειμένου να μην καθυστερήσουν τις προθεσμίες για την έκδοση των συντάξεων. Μία ακόμα ιστορία… τρέλας αφορούσε την προμήθεια 1.150 σταθερών υπολογιστών και 345 εκτυπωτών που καθυστέρησε 15 μήνες. Στο μεσοδιάστημα, οι υπάλληλοι εκτύπωναν από το σπίτι τους τα απαιτούμενα έγγραφα!

Για να προμηθευτεί μια Περιφερειακή Διεύθυνση ένα κλιματιστικό χρειάζονται τέσσερις μήνες, ενώ πέντε μήνες απαιτούνται για την προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού back-up.

Για να προμηθευτούν οι Κεντρικές Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ χαρτί υγείας, ο μέσος χρόνος υλοποίησης είναι έξι μήνες, χωρίς να υπολογιστούν τυχόν προσφυγές.

Μία ακόμα δραματική εικόνα είναι ότι πέρυσι είχε τελειώσει η βενζίνη, με αποτέλεσμα διευθυντές και οδηγοί των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) να βάζουν απ’ την τσέπη τους για καύσιμα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τη μεταφορά γιατρών σε σπίτι κατάκοιτων. Κι αυτό γιατί δεν είχε ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια καυσίμων!

Το νέο νομικό πλαίσιο για τον εκσυγχρονισμό του φορέα προβλέπει τον σχεδιασμό των προμηθειών του e-ΕΦΚΑ σε βάθος πενταετίας. Παράλληλα, προβλέπεται ότι οι αναθέσεις του e-ΕΦΚΑ άνω και κάτω των ενωσιακών ορίων θα διενεργούνται σύμφωνα με έναν νέο κανονισμό προμηθειών ο οποίος θα εγκρίνεται από το διοικητικό συμβούλιο του φορέα και θα συμμορφώνεται με τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες στις περιπτώσεις που τα ποσά είναι άνω των ενωσιακών ορίων.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
newmoney.gr

Σχετικά άρθρα

Back to top button