ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερχονται φορολογικά κίνητρα για ασφάλιση κατοικιών από φυσικές καταστροφές

Tην παροχή φορολογικών κινήτρων στα ιδιωτικά συμβόλαια του κλάδου περιουσίας από φυσικές καταστροφές με επίκεντρο τις κατοικίες, εξετάζει η κυβέρνηση με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα.

Το υψηλό δημοσιονομικό κόστος, που από τις αρχές του 2020 μέχρι τώρα αναμένεται να ξεπεράσει το 1,7 δις ευρώ για αποκαταστάσεις ζημιών από πλημμύρες και πυρκαγιές και αποζημιώσεις, οδηγεί την κυβέρνηση, να επιταχύνει τις αποφάσεις της για την παροχή κινήτρων για την ασφάλιση από φυσικές καταστροφές που ενδεχομένως έχει χαρακτήρα υποχρεωτικότητας, καθώς έτσι και αλλιώς είναι ένα θέμα που περιλαμβάνεται στην ατζέντα της.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί πάγιο αίτημα της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς, ενώ και η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει επανειλημμένως από τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης κίνητρα για ασφάλιση κτιρίων και κατοικιών. Όπως επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ υπάρχουν στη χώρα μας 6.371.901 κατοικίες εκ των οποίων ασφαλισμένες  είναι μόνον 1.074.053 (στοιχεία ΕΑΕΕ τέλους 2017).

Αν ασφαλιστούν 200.000 νέες κατοικίες με μέσο ετήσιο ασφάλιστρο 155€, το έσοδο για τον κρατικό προϋπολογισμό θα προσεγγίσει τα 10 εκατ.ευρώ μόνο από φόρο ασφαλίστρων και φόρο επί των κερδών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, χωρίς να υπολογιστούν τα επιπλέον οφέλη για την οικονομία, την αγορά και την κοινωνία γενικότερα.

swell adv 2021

Με δεδομένο ότι ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται με μεγάλα ποσά κάθε χρόνο για να καλύψει τις ζημίες από κάθε είδους φυσικές καταστροφές και η κλιματική αλλαγή θα «χτυπάει» συνεχώς τα επόμενα έτη, τα συναρμόδια υπουργεία εμφανίζονται να εξετάζουν την παροχή κινήτρων για όσους σπεύσουν να ασφαλίσουν τις περιουσίες τους από τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών. Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι η επαναφορά της έκπτωσης των ασφαλίστρων κτιρίων από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Η ρύθμιση αυτή θα απαλλάξει το Δημόσιο από σημαντικά και απρόβλεπτα βάρη, και όχι μόνο δεν θα στερήσει έσοδα από τον προϋπολογισμό αλλά αντιθέτως εκτιμάται ότι θα τα αυξήσει.

Στη γενική συνέλευση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας τον περασμένο Φεβρουάριο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης είχε προαναγγήλει την παροχή φορολογικών κινήτρων,επισημαίνοντας πως «είναι προτεραιότητά μας η θέσπιση κατάλληλων φορολογικών κινήτρων για τις δαπάνες ασφαλίστρων που καλύπτουν τα κτίσματα έναντι φυσικών κινδύνων. Η πραγματικότητα του κορονοϊού οδήγησε αναπόφευκτα την κυβέρνηση σε αναπροσαρμογή αυτού του σχεδιασμού. Η περσινή δέσμευση της κυβέρνηση όμως στο συνέδριό σας για το θέμα αυτό, παραμένει στην ατζέντα μας».


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button