ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερχεται το e-παρατηρητήριο για τα τιμολόγια ρεύματος από την ΡΑΕ

Στην τελική φάση βρίσκεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η προετοιμασία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη σύγκριση των τιμολογίων των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ήδη το σύστημα έχει ανοίξει για τις εταιρείες προμήθειας, ώστε κάθε μία να εισαγάγει τις χρεώσεις της. Έτσι, εκτιμάται πως η πλατφόρμα θα βγει στον αέρα εντός Σεπτεμβρίου, επιτρέποντας σε πρώτη φάση στους καταναλωτές να βρουν συγκεντρωμένες τις προσφορές όλων των παρόχων ρεύματος. Το σύστημα θα είναι πλήρως λειτουργικό από τον Οκτώβριο, ώστε οι χρήστες να μπορούν να αξιοποιήσουν και τις υπόλοιπες δυνατότητές του.

Στην πλατφόρμα θα αναλύεται εύκολα αρχικά το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων (δηλαδή η τιμή με την οποία κάθε πάροχος χρεώνει την κιλοβατώρα) και μετέπειτα το πλήρες κόστος ανά τιμοκατάλογο (ανταγωνιστικό τμήμα και ρυθμιζόμενες χρεώσεις). Επίσης, οι εταιρείες προμήθειας θα είναι υποχρεωμένες να επικαιροποιούν τα στοιχεία, όποτε προχωρούν σε οποιαδήποτε αλλαγή στους τιμοκαταλόγους τους, ώστε οι καταναλωτές να έχουν πάντοτε πρόσβαση στα τρέχοντα τιμολόγια που προσφέρονται στην αγορά.

caffeine adv2020b

Αναφορά στο εργαλείο είχε κάνει ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Νίκος Μπουλαξής, σε έγγραφό του που επισυναπτόταν σε απάντηση του ΥΠΕΝ σε ερώτηση στη Βουλή, με θέμα τη διενέργεια ελέγχων από την Αρχή στην αγορά.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουλαξή, με την πλατφόρμα ο καταναλωτής θα μπορεί να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση έναντι των προμηθευτών και να προσδιορίσει το ενεργειακό του κόστος, χωρίς να επιβαρύνεται από ανεξέλεγκτα μετακυλιόμενες δαπάνες.

neratzoulis neo

«Απώτερος στόχος είναι η ενεργός συμμετοχή του κάθε καταναλωτή στον προσδιορισμό της ζήτησης, με φιλικά μέσα προς το περιβάλλον και άμεση αντανάκλαση στο ατομικό του ενεργειακό κόστος» σημείωνε χαρακτηριστικά.

Επίσημο «εργαλείο»

Αν και οι Έλληνες καταναλωτές μπορούν εδώ και αρκετό καιρό να χρησιμοποιήσουν ανάλογα εργαλεία που έχουν αναπτύξει ιδιώτες, πρόκειται για την πρώτη ανάλογη πλατφόρμα από επίσημο φορέα της ενεργειακής αγοράς. Μάλιστα, έρχεται σε μία συγκυρία όπου αναμένονται ανακατατάξεις στην εμπορική πολιτική τουλάχιστον ορισμένων εναλλακτικών παρόχων, κατ’ αρχάς ως «απάντηση» στις πρόσφατες αυξήσεις των ανταγωνιστικών χρεώσεων της ΔΕΗ,   αλλά και στη μείωση της έκπτωσης συνέπειας στο 5%, στην οποία προχώρησε η επιχείρηση.

Εκτός από την αναθεώρηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, ένας ακόμη παράγοντας που θα ωθήσει τις εταιρείες προμήθειας στο να αναπροσαρμόσουν εκ νέου την εμπορική πολιτική τους είναι οι δρομολογημένες αλλαγές στην πρόσβασή τους σε ηλεκτρική ενέργεια, με την οποία καλύπτουν τις ανάγκες των πελατών τους. Ο λόγος είναι πως επιδίωξη της κυβέρνησης να καταργηθούν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, και μάλιστα να μην πραγματοποιηθεί η τελευταία δημοπρασία, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο.  Αν αυτό συμβεί, χωρίς να υπάρξει κάποιο μέτρο που θα υποκαθιστά τις δημοπρασίες έως την έναρξη του Target Model, μέχρι τότε οι προμηθευτές θα μπορούν να εξασφαλίζουν ενέργεια για τους πελάτες τους αποκλειστικά από την εγχώρια χονδρεμπορική αγορά, και επομένως θα είναι πλήρως εκτεθειμένοι στα υψηλότερα κόστη της Οριακής Τιμής Συστήματος. Πάντως, σε ομιλία του την Κυριακή σε ημερίδα της ΡΑΕ στη ΔΕΘ, ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς σημείωσε πως είναι σημαντικό ως «μέτρο γέφυρα» να υπάρξει μία οργανωμένη αγορά προθεσμιακών συναλλαγών, με συμμετοχή παραγωγών, προμηθευτών και συμμετεχόντων. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα λειτουργήσει μία τέτοια αγορά και ποιες τιμές θα διαμορφωθούν σε αυτήν για τους προμηθευτές.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button